Dags att väcka dahliaknölarna

Siiri
15 mars 2021
Dahlia

Under mars, april är det dags att väcka dahliaknölarna som legat i vila under vintern. Antingen köper du nya eller tar fram dem som du övervintrat. Börja med att titta på dem så att de ser friska och fina ut. Knölarna ska ha lite spänst och inte vara torra. Är de för mjuka så har de förvarats för fuktigt och är med största sannolikhet ruttna och bör slängas. 

Om knölarna känns torra kan de läggas i en balja med vatten under någon timme. Sedan har det förhoppningsvis sugit åt sig av vattnet och blivit spänstiga. Är de fortfarande mjuka och insjunkna är de med största sannolikhet ruttna. 

Ska du plantera ut dahliorna i rabatten senare på våren kan du använda dig av en kruka som ungefär rymmer 20 liter. Ska du ha dem i kruka över sommaren rekommenderar jag minst 30 liter för lågväxta sorter och 40 liter för högväxta. 

Fyll krukan med välgödslad blomjord och plantera knölen ca 10 cm under jordytan. 

Placera krukan ljust och den optimala temperaturen är runt 10-15 grader, men rumstemperatur går också bra. 

Vattna försiktigt, innan knölen kommit igång att växa ock utvecklat sugrötter är risken stor att den ruttnar annars. När du ser att det börjar skjuta upp små skott kan du öka på vattningen.

När risken för frost är över, omkring mitten av maj beroende på vart du bor, är det dags att avhärda plantan genom att ställa ut den under ett par timmar per dag. I början i ett ganska skuggigt läge för att sedan förflytta den dit där det är mer sol. Det är även bra att skydda den från solen med lite fiberduk i början och även vara beredd med fiberduk ifall det skulle komma kalla nätter. Om du ska plantera dem i rabatten kan du göra det efter ungefär en vecka. 

I kruka ska nu plantan skötas om som en vanlig krukväxt, men den vill ha jämn fuktighet och helst inte torka ut. Tillförsel av gödsel gör att den blommar kraftigare och längre.

Lycka till med dina dahlior!