Första frosten

Siiri
20 september 2019

Äntligen fredag igen, men vart tar veckorna vägen. Hösten kryper sig sakta på, när jag tittade ut i morse var det frost ute. Minusgraderna överraskar både oss och växterna. Några tips för trädgården nu när minusgraderna närmar sig:

TA IN VÄXTER
Alla frostkänsliga växter som står i kruka och som man vill bevara till nästa år bör tas in. Ställ dem ljust och helst svalt. De växter jag har i kruka som inte gillar frosten är pelargoner. Andra växter som inte gillar frosten är medelhavsväxter, fuchsia, hibiskus, bougainvillea, agave, Afrikas blå lilja och änglatrumpet.

SKYDDA VÄXTER
Under kalla nätter är det bra att skydda ettåriga växten med fiberduk för att kunna njuta av dem en längre tid.
Känsliga rabattväxter kan behöva lite skydd över vintern, det är ingen brådska med det ännu, men bra att skydda dem med ett lager löv eller granris.
Det går även bra att skydda fortfarande blommande perenna växter i kruka med fiberduk kalla nätter så att man kan njuta av blomningen ett tag till innan man tar in dem för vinterförvaring.

SKYDDA UTOMHUSKRUKOR
Det är bra att linda bubbelplast/liggunderlag runt krukorna ute och sedan klä det med ex juteväv eller tyg. Detta för att i marken kommer tjälen sakta, men i en kruka kan det bli tjäle på något dygn. Med bubbelplasten skyddar du växtens rötter för den snabba växlingen.

SKYDDA FRUKTTRÄD
Klistra en limring runt trädstammen på dina fruktträd. I samband med den första frosten vill frostfjärilen övervintra i trädet och börjar krypa upp längs stammen. För att skydda trädet från äggen som i sin tur leder till skadad frukt placerar man en limring kring stammen ca 70 cm från marken. På denna kommer sedan fjärilen att fastna.

TA UPP KNÖLAR
Känsliga knölar behöver tas upp för vinterförvaring innan det blir för kallt. Exempel på dessa är dahlia, gladiolus och knölbegonia. Gräv upp dem och förvara dem svalt.

 

Skydda med fiberduk under frostnätter för att njuta av blomningen länge, sedan behöver dahliaknölar förvaras svalt och frostfritt.
Jag kommer framöver att återkomma med mer fix som behöver göras i trädgården under oktober. Missa inte det.