Gödning - nässelvatten

Siiri
9 juli 2020

Vill tipsa er om ett av de gödningsmedel jag använder mig av och som är lätt att själv tillverka, nässelvatten.

Vill ni själva prova detta är det bara att samla in nässlor, det brukar inte vara en bristvara. Lägg sedan nässlorna i en spann/hink. Häll över vatten så att det täcker nässlorna och låt det stå i några dagar innan det är klart att användas. Vill man att det ska bli färdigt snabbare kan man krossa eller finfördela nässlorna på annat sätt. 

Innan man vattnar med nässelvattnet så ska det blandas med vanligt vatten för att det ska bli lagom starkt. En lagom blandning brukar vara att man spär det med tio delar vatten. 

Vill man kunna göra nässelvatten för senare användning går det bra att torka nässlor och smula dem och sedan förvara dem tills man vill ha nässelvatten. Sedan gör man på samma sätt som ovan, man blandar de torkade nässlorna med vatten och låter stå i ett par dagar. Om man vill att det ska gå snabbare kan man använda hett vatten som man först kokat.

Om växterna får för mycket näring, speciellt kväve, försämras kvalitén och hållbarheten, så man ska inte vattna med nässelvatten för ofta.

Ha en härlig dag och njut av all grönska!