Härliga höstkrukor

Siiri
9 oktober 2019

På våren och sommaren är det för många helt naturligt att skapa vackra blomsterarrangemang i krukor vid ex. entrén och uteplatsen/balkongen. Vem vill inte mötas av vackra blommor även på hösten när man kommer hem efter en lång dag på jobbet eller i skolan? Det finns så många vackra och färgglada blommor/växter att skapa färgsprakande och fina höstarrangemang med. Ett bra tips på hösten är att plantera några tåligare perenner (fleråriga väter) tillsammans med några ettåriga blommande som ger färg trots att det är några frostnätter.

Några saker som är bra att tänka på vid skapande av höstarrangemang i kruka:
1 . På hösten har växterna en obetydlig tillväxt, så plantera så att arrangemanget ser färdigt ut vid plantering.
2 . Om du ska plantera i en kruka som du haft sommarblommor i, se till att ta bort de gamla rötterna och tillför ny jord.
3 . Växterna behöver vatten även på hösten, men i betydligt mindre mängd än på sommaren. Känn efter hur jorden känns innan du vattnar.
4 . Växterna behöver ingen tillförsel av näring på hösten.
5 . Ett tips för att skapa ett arrangemang som ser mer levande ut är att ha växter med olika höjder.

 

Några tips på växter som passar bra i höstkrukor är:

Prydnadsgräs
De skapar lite höjd i krukan samtidigt som de ofta får fina ax/vippor. De håller sig även bra hela vintern och är riktigt vackra även på vintern med snö och frost.

Ljung
Även Ljung finns numer i en massa olika färger och storlekar i välsorterade trädgårdsbutiker. Ljungen står sig fint hela vintern.

Kärleksört
Finns i många olika nyanser av rosa och även de med mer lilaaktiga blad.

Alunrot
Finns i ett enormt utbud av färger, allt från limefärgat till mörkt vinrött. Ger volym i krukan.

 

Krysantemum
Även denna finns i otroligt många olika färger på blommorna.

Silverek
Silvereken har gråfärgade blad. Det kan vara bra med något gråfärgat i arrangemanget för att lugna ner det. Blandar man i gråbladigt gör det att flera olika och starka färger kan blandas utan att det upplevs rörigt. Ett annat tips på gråfärgat är Silvergirland.

Murgröna
Fint med någon växt som är hängande. Murgröna är ett riktigt bra alternativ, den håller sig även grön hela vintern.

Ja, det finns så himla många fler fina växter att ha i höstarrangemanget, har ni några funderingar eller vill ha fler tips så är det bara att höra av sig.

Ha en fortsatt bra vecka!