Att tänka på i din trädgård under vintern - December

Siiri
29 november 2019

Under december ligger trädgården i vila och det är få saker som behöver göras. Men däremot finns det massor av härligt pyssel att ägna sig åt. Här kommer en lista på några saker som kan vara bra att göra.

1 . Planera trädgården

Vintern är den bästa tiden för att planera sin trädgård, eller ta hjälp av någon att planera den. Många kommer på under våren att de vill planera sin trädgård vilket resulterar i att man inte kan komma igång med sina planer förrän under sommaren och sommaren är inte den bästa tiden för att plantera eftersom det ofta är väldigt varmt och torrt.
Planerar man trädgården under vintern så är man redo för att sätta spaden i marken på våren.

2 . Övervintrande växter

Om du har växter som du övervintrar i källare, växthus eller förråd är det bra att se till dessa växter ungefär en gång i vecka och kolla så att temperaturen är rätt. Vattna vid behov, men det är viktigt att de inte står blött under den kalla delen av året.
Växter behöver ingen gödning under den här delen av året. (Förutom de växter som vi har inomhus)

3 . Skydd mot gnagare och rådjur

Gnagare och rådjur kan ställa till det i trädgården under vintern. Se till att ha gnagskydd på unga träd. Trampa också till snön närmast stammen så de inte kan komma åt trädet under snötäcket.
För att skrämma rådjuren finns det en del olika metoder, man får prova sig fram. Jag skulle nog säga att det bästa sättet att bli av med dem är men höga staket eller nät. 

4 . Tung snö

Om det faller mycket blöt och tung snö på en gång blir det väldigt tungt för unga grenar på träd och buskar. För att skydda dem bör man efter ett snöfall gå ut och skaka av dem.

5 . Snön värmer

Att snön lägger ett täcke över trädgården är bara bra! Den isolerar växterna från den värsta kylan. Ett snötäcke skyddar tjälen från att gå ner långt i marken.
Finns ingen snö kan det vara bra att skydda unga växter som ännu inte rotat sig ordentligt genom att täcka marken med täckbark eller med granris.

6 . Julblommor

Man får inte glömma att skapa en härlig stämning med julblommor/-växter både ute och inne. Levande blommor förstärker stämningen och julmyset.

7 . Mata fåglarna

Småfåglarna kan ha svårt att få i sig den mängden fett de behöver under vintern. Desto kallare det blir, ju mer fett behöver de. Häng ut talgbollar.


Ha en riktigt härlig helg och en mysig och stämningsfull första advent!