Att tänka på i din trädgård - Februari

Siiri
7 februari 2020

Den här vintern är lite speciell, knappt så man kan kalla det för vinter, inte i Stockholmsområdet i alla fall. Snödropparna har redan kommit upp på sina ställen :-). Men de senaste dagarna har det faktiskt varit några minusgrader på natten. Trädgården ligger fortfarande i vila, men det finns några saker man trots detta kan göra under februari, visst är det härligt!?

1 . Skugga känsliga växter

När vårsolen börjar värma upp växterna signalerar det vår, vilket innebär att det är dags att börja växa. Vattnet i marken är fruset vilket gör att växterna torkar. Av denna anledning är det särskilt viktigt att skydda vintergröna växter. Även rosor kan vara känsliga för uttorkning tidigt på våren.


2 . Börja fröså

Börja så de frön som har längst utvecklingstid. Redan i januari kan man börja förså en del sorter, men har du inte försått dem ännu, så är det god tid nu. 
Några av de sorter som är bra att få ner i jorden nu är chili, paprika, purjolök, kronärtskocka, pelargon, lobelia, pensé och jätteverbena. För att dessa växter ska hinna bilda blommor och frukt under säsongen behöver de nämligen sås tidigt.
Däremot ska man tänka på att det fortfarande är för svagt ljus i fönstret, men använder man sig av någon typ av växtlampa så går det bra.

3 . Odla mikroblad

Har du inte tidigare provat att odla mikroblad, så gör det! Vem vill inte ha färska och näringsrika bladgrönsaker på bara någon vecka!? Vill du veta mer, läs ett av mina tidigare inlägg om detta.


4 . Mata fåglarna

Just för tillfället är det inte speciellt kallt i de södra och mellersta delarna av Sverige, men det kan slå till. Fåglarna behöver mat för att må bra i kylan. Ända in i april kan fåglarna uppskatta hjälp med att hitta sin mat.


5 . Beskär och gallra

En del buskar, så som forsythia, schersmin, paradisbuske och tok kan du beskära nu på vårvintern. Särskilt denna vinter då den är så mild. Klipp bort risiga och skadade grenar så får växten utrymme och kraft för nya grenar. Även äpple och päron kan beskäras under vårvintern.
Grenar som du klipper av är väldigt trevligt att ta in och sätta i en vas med vatten. Hur härligt skulle det inte vara att njuta av äppelblom inomhus. Eller varför inte använda friska grenar som du klippt av som sticklingar.

Glöm inte heller att planera för den kommande trädgårdssäsongen nu när den inte riktigt dragit igång ännu :-)!

Ha en riktigt bra helg!…