Att tänka på i din trädgård - Januari

Siiri
9 januari 2020

1 . Planera för våren

Nu är det bra tid att planera inför våren. Titta i tidningar, program, böcker och internet för att skaffa dig inspiration inför våren. När våren kommer så är du redo för att sätta spaden i marken.

2 . Tulpaner

Den 15e januari är det tulpanens dag, men köp gärna hem denna färgglada blomma för att ge lite liv åt vintermörkret.

3 . Skydda stammar

Om det har kommit snö, trampa till snön närmast stammarna på späda träd så att gnagare inte mumsar på den goda barken under snön. Se även till så att gnagskydden på träden sitter på sin plats.

4 . Pyssla om växterna inne

Börjar växter tappa blad. Ställ dem ljusare eller ge dem extra belysning för att klara den mörka delen av året. Tänk på att vattna dem rätt också. Majoriteten av växterna i våra hem vattnas ihjäl.

5 . Beställ fröer

Många frökataloger dyker upp i januari. Studera, välj och beställ medans sortimentet fortfarande är stort.

6 . Vinterså

Om du inte tidigare provat, så prova att vinterså lite blommor och grönsaker. Tänk va härligt att få tidiga plantor och att inte behöva avhärda dem. Har du vintersått dem så är de tåliga.

7 . Tung snö kan skada

Har det kommit mycket snö, eller blötsnö på buskar eller träd, kan det vara bra att ta bort det så att inte några grenar knäcks.

8 . Hjälp fåglarna

Tänk på att fåglarna hjälper dig med kampen mot ohyra och mygg på sommaren, dessutom sjunger de väldigt vackert.
När det är mörkt och kallt är det svårt för fåglarna att hitta tillräckligt med mat. Ge dem näringsrik föda så som ex jordnötter, solros och hampafrön.