Kom ihåg - Oktober

Siiri
2 oktober 2019

Att höstpyssla i trädgården kan vara bland det mysigaste som finns. Luften är frisk och sval, växterna sprider glädje med sina sprakande färger, hur mysigt är det inte att njuta av denna tid. Här kommer några tips på vad som är bra att göra i trädgården i oktober.

1 . RENSA OGRÄS
Det är ganska lätt att rensa bort ogräset som dykt upp och du kommer tacka dig själv till våren.

2 . KLIPP GRÄSET
Kratta bort delar av löven, men låt lite ligga kvar och klipp gräset på ca 5 cm höjd det skyddar gräset under vintern och minimerar bildningen av mossa. De sönderklippta löven tar mikrolivet i jorden hand om och ger näring till gräsmattan. De löven du krattat bort kan du lägga som skydd över vintern på jorden under buskar och perenner.

3 . PLOCKA ÄPPLEN
Plocka försiktigt vinteräpplen som ska förvaras. Linda in dem i tidningspapper och förvara dem helst i ca 5 grader.

4 . VINTERFÖRVARA DAHLIAKNÖLAR
Dahlior är extra känsliga för frost. De ska helst in innan den första frostnatten. Dr har jag själv fuskat lite i år, men snart ska de in. Om man vill ha dem kvar ute lite till är det viktigt att täcka över dem med ex. fiberduk under kalla nätter. När du tar in dem, rensa bort jord, lägg dem i en luftig låda och ta fram i februari-mars och plantera om dem.

5 . PLOCKA FALLFRUKT
Plocka bort frukt som sitter kvar i trädet, annars kan du ha kvar sjukdomar i trädet som kommer igen nästa år, ex skorv och fuktmögel. Plocka upp den mesta fallfrukten från marken, men delar av den kan du absolut trampa sönder och låta ligga kvar, så kan mikrolivet ta hand om det.

6 . MÖRDARSNIGLAR
Sniglar och deras ägg övervintrar, ju fler du tar bort på hösten, desto färre finns det på våren. Sniglarna lägger gärna ägg under virkeshögar och liknande, så plocka bort dem från marken. Man kan också vända på jorden efter första tjälen, även jorden är en plats som sniglarna lägger sina ägg på, vänder du det översta lagret så klarar sig inte äggen över vintern.

7 . PLANTERA VÅRLÖK
Det är fortfarande inte för sent för att sätta lökar för att få fina blommor till våren, men det gäller att passa på nu, snart kan det vara för sent. Tulpaner är något tåligare och kan sättas lite senare.

8 . GÖR FINA HÖSTPLANTERINGAR I KRUKOR

Gör gärna entrén välkomnande med fina höstiga krukarrangemang. Hur mysigt är det inte att mötas av detta när man kommer hem. Vill du inte göra dem själv, är det bara att kontakta mig :-), jag gör dem gärna åt dig!

9 . KLIPP INTE NER PERENNER
Vill bara skriva att perenner inte ska klippas ner på hösten, de ska få vissna ner på plats så att de vissna delarna kan skydda växten under vintern. Rensningen får göras på våren.

Njut av trädgården!