Att göra i din trädgård på hösten - September

Siiri
11 september 2019

Det är så härligt att njuta av den sista tiden ute i trädgården innan det blir för kallt, men än är det ett tag kvar håller jag tummarna för. Det är så härligt att ta en runda i trädgården under hösten och andas in de härliga dofterna som hösten för med sig. Hos mig har höstens vackra färger ännu inte dykt upp, med de kryper sig nog snart på.


Här kommer lite tips att komma ihåg att göra under september:

1. Sommarblommor
Än är inte tiden förbi för sommarblommor, så länge vi slipper frost så har vi glädje av sommarblommorna i rabatter och krukor. Vissa växter har säsongen passerat för, dessa kan läggas på komposten och gärna ersättas med nya, en av mina höstfavoriter är krysantemum. Men det finns många andra som klarar sig bra när det blir kallare; aster, prydnadskål, ljung, alunrot m.fl.

2. Skörda
Mycket av grönsakerna vi odlat är säkert redan skördade, men än kan det finnas mycket kvar i trädgårdslandet. Det mesta som växer ovan jord behöver skördas innan den första frosten, undantaget kål och perenna kryddor. Om de sista tomaterna har svårt att mogna kan man plocka av dem (helst med stjälken) och hänga dem på en varm och ljus plats inne.

3. Dahlior
Njut av dahliorna så länge det bara går, men glöm inte att ta upp knölarna för vinterförvaring frostfritt innan första frosten kommer. Kommer det någon kall natt när de fortfarande är i full blom, täck dem då med fiberduk, så brukar de klara sig.

4. Plantera
September är en av de bästa månaderna för plantering. Det är fuktigt i luften och jorden är fortfarande varm. Planterar man nu på hösten kommer växterna få en tidig start i vår och hinna växa till sig mer än vad de gör om du planterar i vår.
Om du planterar träd, glöm inte att sätta upp gnagskydd, djuren lockas av den unga, friska barken.

5. Plantera vårblommande lökar
Investera i nästa års blomning. Hur härligt är det inte när vintern släpper taget och man ser de första vårblommorna vakna till liv. Plantera löken ungefär tre gånger så djupt som löken är hög, gödsla gärna i planteringsgropen med benmjöl.

6. Dela
Du kan fortfarande dela perenner som står för tätt eller som har växt sig för stora.

7. Beskäring
Vi är fortfarande inne i JAS-perioden (Juli-September). Den perfekta tiden att beskära träd och buskar. Det är viktigt att beskära framförallt äppelträd för att släppa in ljus och luft i trädkronan, detta främjar nästa års fruktsättning.
Hösthallon ger skörd på årets skott, så fort sista bäret är skördat så bör hela plantan klippas ner.

8. Gräsmatta
Nu är det läge att höja klipphöjden på gräsklipparen. Gräset kommer därmed att hålla sig finare och har bättre motståndskraft mot vinterskador som snön kan medföra.

Lycka till med era trädgårdar och njut av hösten!