Ljussättning tips

Siiri
24 september 2019

Man lägger ner otroligt många timmar på att skapa fantastiska trädgårdar och trädgårdsrum, utan belysning är det inte stor del av dygnet man kan njuta av detta under den mörka delen av året som vi nu närmar oss. Belysningen i trädgården behövs för att gestalta ett rum, precis som inomhus.

Hur vackert är det inte att belysa prydnadsgräsen som är så vackra vintertid. En stämningsfullt ljussatt trädgård uppfyller även andra funktioner, det skapar känslan av ett extra rum och ger en ökad trygghet utomhus vilket i sin tur uppmuntrar till utomhusvistelse. Områden som är väl belysta och där det finns en tanke bakom belysningen bir ofta populära stråk för promenader kvällstid.


Här är några tips:


1.Varma ljus tar fram och förstärker gyllene färgtoner. Är bra för att exempelvis belysa stammar, rostiga föremål mm.

 

2. Kalla ljus förstärker grönskan, är främst bra under våren och sommaren då det är mycket grönt.

 

3. För att framhäva något med varma färger, kan man belysa det med varmt ljus och belysa bakgrunden med kallt ljus.

 

4. Med hjälp av ljuset kan vi skapa rum ute. Det kan vara bra att belysa exempelvis spaljéer för att skapa en rumskänsla. Eller att belysa buskar som är i hörnen av trädgården.


5. Spotlights placerade nära marken ger ett släpljus som ger liv åt marken.


6. Tänk på att inte välja armaturer enbart efter design, det är viktigt att tänka på vilket ljussken de ger.


7. Styrkan på lamporna du ska använda är beroende av hur mörkt det är. I skogen där det är mörkt räcker det med svaga lampor, i en stad där det finns massa ljus behöver du använda dig av starkare belysning för att det ska synas.


8. Om du vill börja belysa en del av trädgården är det klokt att börja med entrén, det kommer du se mest, det är det första som möter dig när du kommer hem och är välkomnande för gäster.

Experimentera dig fram, det är verkligen superroligt att få till en bra belysning i trädgården.