Plantera egna amaryllislökar

Siiri
15 november 2019

Nu är det hög tid att driva upp sina egna amaryllislökar för att få dem att blomma till jul. Jag har fått en del frågor om hur man ska göra, självklart vill jag dela med mig av det, för det är en speciell känsla att driva upp sina egna lökar. Den känslan vill jag dela med mig av.

Pris?
Det är sbaolut värt att lägga pengar på en amaryllislök. En kraftigare lök kommer att få fler stänglar och troligen också fler blommor per stängel, vilket innebär att den kommer att blomma under en längre tid.

Uppdrivning?
Det tar ungefär 5-8 veckor att få amaryllisen att blomma från det att man väckt den. Hur långt tid det tar beror på vilken lök det är och hur varmt den står.
Man väcker en ammaryllislök genom att låta rötterna stå i vatten under ungefär ett dygn, se till så det inte blir för mycket vatten bara, för själva löken får inte stå i vatten.
När rötterna legat i vatten i ett dygn är det dags att plantera löken. Det ska vara 2-3 cm mellan löken och krukans kant. Använd planteringsjord och låt ca hälften av löken vara ovan jord. När du planterat löken ska jorden vattnas ordentligt.
Ställ sedan krukan på en varm plats, gärna ca 22-23 grader, exemelvis ovanför ett element eller på ett värmegolv. Var försiktig med vattning, vattna endast om jorden är helt torr.

 

Knoppen tittar fram
När knoppen tittar fram är det dags att ställa amaryllisen ljust. Sedan kan du själv reglera lite hur snabbt du vill att den ska komma. Står den varmt och ljust så kommer den snabbare, men se upp så du inte vattnar för mycket för då har stängeln en tendens att dra iväg och bli ranglig.

LYCKA TILL MED DIN AMARYLLISPLANTERING! 
HA EN RIKTIGT BRA HELG!