Mild höst - sen höstplantering

siiri
18 november 2020

September och oktober är vanligen perfekta månader för att plantera perenner, buskar och träd. De får då en bra start eftersom det fortfarande är varmt i jorden och det är oftast regnigt och fuktigt i luften. Som detta år ser ut så går det fortfarande alldeles utmärkt att plantera de flesta växter eftersom det varit en väldigt mild vinter. 

De flesta lövfällande buskar och träd kan man plantera så länge det går att gräva i marken även om det översta lagret är fruset. Vintergröna växter däremot vill gärna komma i marken under tidig höst. Växter som invintrar sent (ex. magnolia, bok, avenbok, pil och ek) och är på gränsen till härdiga i din växtzon bör planteras på våren, samma gäller även prydnadsgräs.

Fördelen med att plantera på hösten är att växterna hinner komma igång mycket tidigare till våren och får därmed ett stort försprång. En annan fördel är att de inte behöver vattnas så mycket eftersom hösten är betydligt fuktigare och vattningen sköter sig självt. Man får inte heller glömma bort att man kan få tag på växter till riktigt bra priser sent på säsongen.