Skydda vintergröna växter

Siiri
25 februari 2021
Bambu vårsol

Vill du slippa bruna och döda vintergröna växter i trädgården så är det hög tid att skydda dem från vårsolen. När det börjar bli varmare och soligare kan man lätt luras att tro att faran för växterna är över, men för de vintergröna växterna är den största faran vårsolen när det fortfarande är fruset i marken.

Det som händer är att vårsolen börjar värma upp plantorna ovan jorden och väcka dem till liv. Vilket innebär att de gör av med mer vatten genom bladmassan än vad de kan ta upp genom rötterna eftersom vattnet i marken fortfarande är fruset och rötterna därmed fortfarande är i vila. Plantan är grön och välmående ända tills våren kommer då den blir brun och i värsta fall dör.

Tall watereri portal

Vintertäckningen är extra viktig under de första åren då rotsystemet är så grunt. Senare har mycket av rotsystemet letat sig ner under tjälgränsen.

Viktigt att täckmaterialet är luftigt så det inte blir fuktigt innanför, exempelvis juteväv eller fiberduk.
Om man vill att tjälen ska gå ur snabbare kan man vattna med ljummet vatten. Så fort tjälen gått ur jorden kan täckmaterialet tas bort.

Skynda er ut i trädgården nu om ni inte redan gjort detta. :-) Testa själv hur långt ner det hade tinat idag och hos mig i Stockholmsområdet låg tjälen kvar ca 10-15 cm under jorden.