Nu i jultider finns det många fantastiska blommor att köpa. Här kommer lite skötseltips till två av mina favoritblommor under jultid.
Nu i jultider finns det många fantastiska blommor att köpa. Här kommer lite skötseltips till två av mina favoritblommor under jultid.
Amaryllis
Att få en amaryllis knoppar att slå ut är som tur är inte svårt. Ställ amaryllisen gärna i ett fönster, det är viktigt att den får solljus och vattna sparsamt, men inte direkt på löken. För mycket vatten gör att stänglarna växer fort och blir väldigt långa samt att det främjar bildandet av bladmassa. Desto svalare amaryllisen står desto längre blommar den. Det optimala är svalt och ljust.
Amaryllisen böjer sig gärna mot ljuset, så det kan vara bra att vrida på den med jämna mellanrum. Ofta behöver amaryllisarna någon form av stöd, en gren från skogen eller trädgården fungerar alldeles utmärkt och kan vara riktigt fint, men det finns också speciella amaryllisstöd att köpa.
Vill man kan man även skära av själva blomstängeln och ha den som snittblomma, hållbarheten som snittblomma är lika god som om den suttit kvar på löken.
När stängeln blommat klart är det bra att klippa bort den för att undvika att löken lägger energi på att bilda frön, men om du vill övervintra amaryllisen är det bra om stängeln får vara kvar och vissna så att näringen kan gå tillbaka till löken. Dock ska blommor och fröställningar klippas bort när de blommat över. Bladen ska vara kvar och löken ska skötas som en vanlig krukväxt. När den blommat över är det bra att öka på vattningen samt att tillföra näring regelbundet så löken kan bygga upp ny kraft. På sommaren är det bra att ställa ut löken på en halvskuggig plats och fortsätta vattna och ge näring regelbundet. På hösten tar man in löken och ställer den på en mörk och sval plats så den får vila och slutar vattna helt under september/oktober. När nya blomknoppar börjar dyka upp är det dags att omplantera löken och ställa den på en ljus plats. Tyvärr blommar de sällan om till julen som man skulle önska. De blommar först till vårvintern.
Hyacint
Hyacinter älskar jag verkligen, en fantastisk julblomma som dessutom i många fall doftar fantastiskt. Vissa sorter doftar starkare än andra, många svenska odlare märker hyacinterna så att man vet hur mycket de doftar.
Precis som amaryllisen ska hyacinten vattnas sparsamt och inte direkt på löken. De behöver ingen tillsatt näring, de får näringen från sin egen lök, desto större löken är ju mer näring lagrar löken.
Ställ hyacinten på en ljus plats, men inte för varm. För att den ska hålla så länge som möjligt är den bästa kombinationen ljust och svalt.
Hyacintlökar kan planteras ut och blommar då oftast inte samma vår igen, men med stor sannolikhet våren därpå, dock inte med lika många blommor, men med samma fantastiska doft. Vill du kunna plantera ut dem klipper du av blomstänglarna när de vissnat. Plantera sedan löken i blomjord och fortsätt att vattna lite med jämna mellanrum, bara så de inte torkar ut helt. Vattna så länge bladverket är grönt. När bladverket vissnat slutar du att vattna och låter lökarna vila tills det på våren går att gräva och planterar dem då. Hyacinter trivs bäst i ett soligt läge och gärna i mullrik jord, gräv ner lökarna till 2 gånger dess storlek.
Vill även önska er en riktigt härlig jul och ett riktigt gott nytt år!