Trädgård - Dahlia

SIIRI
15 april 2020

Idag skulle jag vilja dela med mig av lite skötselråd när det gäller den fantastiskt blommande dahlian som finns i oändligt antal storlekar och färger och som har en underbart lång blomning som varar ända tills frosten kommer.

Tyvärr kan inte dahlior övervintra utomhus i vårt klimat. Vill man spara dem får man gräva upp dem när frosten kommer eller om man har dem i kruka så får man ta in krukan när frosten kommer och förvara knölarna frostfritt under vintern. De knölar som man sparat är det nu dags att ta hand om :-).

Förodla dahliaknölar

Det går tyvärr inte att plantera ut dahliaknölar förrän risken för nattfrost är över, men det är klokt att börja förodla dem nu så att man får en ca 3 veckor längre blomningstid. En annan fördel med att förodla är att dahlian då hinner växa på sig innan den ska ut. De späda nya skotten är nämligen en favorit för sniglar och snäckor. 

När du ska förodla börjar du med att lägga knölarna i en hink med vatten. Efter någon timme så har de ökat i volym och har blivit hårda. De knölar som fortfarande är mjuka har troligen ruttnat och bör slängas. Därefter fyller du en stor kruka med planteringsjord, det får gärna vara sandblandad torvrik jord. Sätt ner knölen försiktigt i jorden och placera den grunt (täck med ca 10 cm jord). Vattna krukan så att jorden blir fuktig, den ska inte vara blöt. När risken för nattfrost är över kan du plantera ut dahlian i rabatten eller låta den växa vidare i krukan (förutsatt att du valt en relativt stor kruka).

Trädgårdsdesign-Dahlia

Skötsel

Planterar du ut dem i en rabatt kan det vara bra att tillföra lite gödsel vid planteringen, förslagsvis kogödsel. Dahlian vill gärna få lite tillskott av näring under uppstarten och fram till att den blommar. 

Vill man att plantorna ska bli buskigare och blomma mer så är det fördelaktigt att toppa dem när de blivit ca 15 cm höga. 

 Vill du förlänga blomningen så ska överblommat plockas bort under hela säsongen. 

Dela dahliaknölar

Det går utmärkt att dela dahliaknölar för att få fler plantor. Använd en sekatör eller en vass kniv för att få loss de små knölarna. Innan du delar ska du vara noga med att se så att varje ny knöl har en knopp, ett öga. Då vet man att de är vid liv. Knölar som saknar öga ska sitta ihop med en knöl som har öga. Vips så har du fler dahlior att njuta av :-).

 

Lycka till med era dahlior och ha en fortsatt härlig dag!