Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - April

6 april 2020

Under vren finns det massor att göra i trädgården, helt underbart, men se till så att det inte blir för mycket stress över att hinna med allt. Ha i baktanken att trädgården är en förlåtande, föränderlig plats och att det kommer nya vårar. Det är viktigt att ta sig tid att sitta ner och njuta av det första vårfikat ute i solen och ladda batterierna.

Här kommer några tips på vad som kan vara bra att göra i trädgården under våren. 

1. Rensa ogräs

Om du rensar ogräs tidigt på våren så ligger du steget före och får bort ogräset innan det blommar och släpper frön. Under våren när marken är fuktig är det även lätt att få upp ogräset ur jorden. Ogräset  rensas inte enbart för att det ska se snyggt ut, man vill inte heller att de växter vi planterat ska få konkurrens om ljus, vatten och näring.

 

2. Plantera

I de största delarna av landet börjar planteringssäsongen nu i april. De flesta sorters perenner, buskar och träd kan planteras nu och plantskolorna börjar fyllas med växter. Tänk efter bara innan du åker till plantskolan så att du har en plan för vad du ska köpa. Behöver du hjälp att hitta växter som passar just hos dig, hör bara av dig. Kanske det viktigaste av allt, glöm inte att vattna när du väl har planterat.

 

3. Fåglarna

Bra att tänka på att ha en trädgård som bjuder in fågellivet med träd och snåriga buskage. Fåglarna bidrar inte bara med härlig sång,utan de är effektiva trädgårdsdrängar. Småfåglar är världsmästare i skadedjursbekämpning. För att mätta småttingarna i boet går det åt tusentals bladlöss och larver. Har du inte redan en fågelholk så tycker jag att du ska skaffa en. 

 

4. Klipp ner perenner

Klipp ner vissna perenner och lyft försiktigt på vintertäckningen på de växter som du skyddat lite extra. Det bästa är att klippa ner det vissna i centimeterstora bitar och låta det ligga kvar i rabatten. Det tar mikrolivet hand om och det ger näring åt rabatten. 

 

5. Beskär lavendel och rosor 

 Om du inte redan klippt ner lavendeln så är det bra att göra det nu. Lämna ungefär en tredjedel till en fjärdedel av busken kvar. En lavendel som lämnas oklippt blir med tiden risig och blommar sämre.

Klipp rabattrosor till mellan 15 och 30 cm över marken. Busk- och klätterrosor gallras ur och klipps till snygg form. Viktigt att använda en vass sekatör det ska bli snygga snittytor så man inte skadar grenarna!

Trädgårdsdesign - Lavendel

6. Få fart på rabarbern

Vill du få upp rabarbern tidigt, så finns det ett knep frö att skynda på den. Lägg en svart hink över stjälkarna så växer de snabbare. En annan fördel med detta är att rabarbern blir riktigt mjäll för att det bildas mindre oxalsyra och rabarbern blir mild och fin. Efter första skörden låter du den växa som vanligt utan hink.

 

7. Dela perenner

Perenner som blommar på sommaren och hösten kan delas när de börjar titta upp ur jorden. Gräv upp och dela med kniv eller spade. Se till att dela på att ursprungsplantans mitt kommer med i varje ny del. Plantera om där du vill ha den, eller ge bort till någon som vill ha :-). 

 

8. Börja så i trädgårdslandet

Det finns tåliga växter som man kan så på friland redan när temperaturen ligger runt 5 grader. Till dessa hör spenat, kålrot, palsternacka, bondböna, rädisa och ärter. Vill du skapa ett gynnsammare klimat kan du täcka med fiberväv. 

Trädgårdsdesign - trädgårdsland

9. Förså inne

Fröså squash, gurka, pumpa, broccoli, bönor mm inne i små krukor för senare utplantering. Med förodling hinner de små plantorna växa till sig innan det är tillräckligt varmt för dem att klara sig ute.

 

10. Gödsla perennerna

När perennerna börjar komma upp vill de väldigt gärna få lite gödsel. Lägg på ett ca 3 centimeter tjockt lager kompost, kogödsel eller barkmull i rabatten beroende på vilken jord du har. Redan efter första året kommer du märka skillnad på jorden. Fortsätter du att gödsla på detta sätt varje år så kommer du att märka en stor skillnad i rabatterna och få en fantastisk jord som blir lättrensad och fin. En bra struktur i jorden skapar ett bättre klimat för växternas rötter, det blir lättare för växterna att ta upp vatten och temperaturen blir jämnare. 

 

Vill önska er en riktigt härlig påskvecka! Njut av den värmande vårsolen.