Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Augusti

Siiri
10 augusti 2020
Trädgårdsdesign - Anisisop

Augusti är enligt mig en riktigt fantastisk tid i trädgården då man kan njuta av allt som bommar och av allt ätbart som går att skörda. Man kanske kan känna en del vemod över att sommaren är på väg mot sitt slut, men jag tycker verkligen man ska passa på att njuta. Här kommer en del tips på vad som är bra att göra i trädgården under augusti, men glöm inte bort att det absolut inte finns några måsten gällande trädgården.

1. Plantera och dela

I trädgårdsbutikerna är sortimentet av perenner, buskar och träd som störst. Ska du inte plantera något nu är det också trevligt att botanisera inför framtida projekt. Vanligtvis är luften fuktig under augusti och växter som kommer i jorden hinner i regel rota sig innan vintern. Det är även en riktigt bra tid för att dela vårblommande perenner. När du delar en planta ska du se till så att båda delar har friska rötter och blad.

2. Rensa ogräs

Gör en insats med ogräsrensning nu när det sätter fart att växa eftersom det blir lite fuktigare. Rensa gärna bort det innan det går i frö.

3. Beskär

Nu är vi mitt i JAS (juli, augusti och september) och det är en perfekt tid att beskära många träd och buskar om det behövs, men det är inte alla träd och buskar som vill bli beskurna just denna tid. Kolla upp det du ska beskära innan du sätter igång.
Har man tidigare i vår beskurit sina fruktträd (ex. äpple), kan trädet nu skjutit mycket vattenskott som en reaktion på förlorad bladmassa. Vattenskotten tillför inget till trädet och är något som man kan ta bort nu under JAS, men man ska vara försiktig och endast avlägsna 1/3 av de skott som kommit.

4. Sluta gödsla med kväve

Nu är det dags att sluta gödsla med kväve till alla perenna växter. Växterna börjar förbereda sig för invintring även om vi får njuta av dem ett tag till. Det är dock inte fel att gödsla med fosfor och kalium då det hjälper växterna att klara vintern bättre.

5. Vårda sommarblommorna

Rensa bort det som är visset, de flesta sommarblommor fortsätter sätta nya knoppar om du sköter dem. Vattna och gödsla minst en gång i veckan och plocka bort överblommat så får du njuta av dem längre.

Trädgårdsdesign - Petunia

6. Skörda kryddväxter

Jag brukar skörda kryddväxterna och frysa in dem så att det räcker hela vintern, det går också bra att torka dem. Repa av bladen från stjälkar och lägg på ett galler. Ställ sedan på ett skuggigt och torrt ställe. Rör runt dagligen tills alla blad torkat och lägg i burk.

7. Fixa till gräsmattan

Om gräsmattan behöver fixas till på sina ställen så är det en bra tid för det nu. Marken är varmare och innehåller mer fukt vilket gör det enklare för gräsfrön att gro och de hinner etablera sig innan vintern kommer. Samma sak gäller förstås anläggning av ny gräsmatta. :-)

8. Toppa tomaterna

Om du redan har toppat tomaterna, så är det toppen, annars är det god tid att göra det nu. Anledningen till att det är bra att toppa är för att plantan behöver all sin växtkraft till att låta de tomater som redan finns mogna.

Trädgårdsdesign - toppa tomater

9. Ta in basilikan

Om du har basilika ute så kan det vara bra att snart ta in den då den är känslig för svala nätter som snart kan börja komma. Har du möjlighet att ordna tillskottsljus under ett lysrör så kan den växa och ge skörd långt in på vintern.

Sist men inte minst, glöm inte att njuta av trädgården!