Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Februari

Siiri
2 februari 2021
Vinterlandskap

Nu börjar våren närma sig trots att det verkligen inte känns så när jag tittar ut genom fönstret idag. Det snöar riktigt kraftigt. 
Det finns en del man kan pyssla med och förbereda nu innan våren är här, här kommer några tips:

1. Fröså
En del fröer mår bra att att försås nu, t ex chili, paprika, kronärtskocka mfl. Det går även bra att så kryddor inomhus hela året om, de som är enkla att lyckas med är bla basilika, sallat och koriander. Det går bra att odla dessa på en ljus plats, men allra bäst växer de om de får extra växtbelysning. 
Microblad/microleafs kan jag verkligen rekommendera att odla, de är väldigt näringsrika och går att få upp på 1-3 veckor, läs mer på mitt tidigare inlägg om detta. 

2. Mata fåglarna
Nu börjar jag känna mig tjatig om fåglarna ;-), men glöm inte bort dem. Under februari kan det komma riktigt köldknäppar och en del snö vilket gör det svårt för dem att hitta mat. Glöm inte heller bort att de hjälper er på sommaren genom att äta ohyra.

3. Låt löv ligga kvar
Rensa inte bort löv och grenar från trädgården innan den värsta kylan är över. "Skräpet" skyddar växterna från kylan.

4. Tung snö
Ta försiktigt bort snö från grenar, den kan bli väldigt tung särskilt när det blir lite varmare och då knäcka grenar. 

Snö prydnadsgräs

5. Plantera om växter inomhus
Nu när ljuset återvänder är det en bra tid att plantera om växter inomhus. Skaka av torr jord, tvätta krukorna, fyll på med ny blomsterjord och byt eventuellt till en större kruka om det är trångt i den befintliga krukan.

6. Planera trädgården
Sist men inte minst, innan säsongen drar igång är den bästa tiden att planera sin trädgård. Är det någon ny plantering som ska ordnas, något som ska byggas? Oavsett vilket är det bra att planera detta nu, särskilt om man vill ha hjälp med genomförandet. När våren kommer är de flesta anläggare och snickare fullbelagda. 

Hör gärna av er om ni vill ha hjälp att planera er trädgård!