Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Januari

Siiri
12 januari 2021
Vintersiluett ek

Så härligt att det kommit lite snö här i Stockholmsområdet, det är så mycket ljusare och så vackert :-). Den mörka tiden på året är verkligen perfekt för att planera sin trädgård så att man till våren är redo att sätta spaden i marken. Denna vår tror jag det är väldigt viktigt att vara ute i god tid och boka in anläggare om man har behov av det. Många kommer troligen att fira sin sommarsemester hemma även denna sommar. Här kommer några tips på vad man kan göra i trädgården under januari.

1. Ta bort tung snö
Här har snön just nu blivit väldigt tung och kan då lätt bryta sönder växter om man inte tar bort den. Snön är däremot bra som ett isolerande lager i perennrabatten, så skotta gärna dit den. 

Tuvrör

2. Undvik söndergnagda stammar
Flertalet gnagare kan ha svårt att hitta mat under vintern och då kan de i brist på annat ge sig på barken på träd och buskar. För att undvika detta är det bra att sätta gnagskydd runt stammarna och trampa till snön närmast stammarna så att de små djuren har svårt att ta sig fram under skaren. 

3. Mata fåglarna
Under vintern kan det vara svårt för småfåglarna att hitta mat. Mata dem gärna med näringsrik mat, så som jordnötter och solrosfrön. Tänk på att fåglarna under sommaren hjälper dig med bekämpningen av ohyra i trädgården, så mitt tips är att få dem att trivas :-). Glöm inte heller att de sjunger väldigt vackert.


4. Var rädd om gräsmattan

När gräset går i vila under sen höst och vinter så är det extra känsligt. Desto mer man går på gräset, desto mer trycks snön till och det är lättare att det blir skador på gräset. Men trädgården är till för att användas och njutas av, glöm inte att bygga snögubbar och åka pulka med barn och barnbarn :-). 


5. Planera trädgården

Vintern är verkligen en bra tid på året för att planera trädgården så att man kan vara redo att sätta spaden i marken när våren kommer. I år är det redan nu många anläggare som har många jobb planerade till våren, så det är verkligen bra att boka in anläggare i god tid om man har behov av det för att skapa sin drömträdgård. 

Illustrationsplan

6. Skydda vintergröna växter från vårsolen
Vintergröna växter kan skadas av den starka vårsolen när det inte finns tillgängligt vatten för dem i marken då den är fryst. Skydda dem gärna redan nu med solskyddsväv. 

7. Förkultivera
Kliar det i fingrarna och du vill komma igång med odlandet så kan det redan nu vara läge att börja förkultivera chili och paprika inomhus. 

 
8. Vintersådd
Nu är det också hög tid att sätta igång med vintersådder, ett supersmidigt sätt att få igång plantorna tidigt på året. Vintersådd bygger på att göra så som växterna gör naturligt. Läs mer om det i ett av mina tidigare inlägg, Odling i trädgården - Vintersådd.


9. Microgreens - microblad
Unga plantor är fulla av vitaminer och antioxidanter. Inte nog med det, de är riktigt goda också. De har många fördelar. De går att odla året om och man behöver inte ens en trädgård för att göra det. Odlingen av dessa vitaminbomber kommer att öka i våra hem. Läs mer om hur du kan odla dem i mitt tidigare inlägg, Odling - Microblad, microgreens.

Njut av det vintervackra!