Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Maj

Siiri
19 maj 2020
Trädgårdsdesign - Maj

Ber om ursäkt för att detta inlägg kommer så sent! Maj betyder massor att göra i trädgården :-). Vem vill inte ha en fantastisk trädgård att njuta av denna tid på året när man bara längtat efter värme och ljus. När det blommar för fullt och naturen fylls av liv och inte minst i år när man ska undvika sociala kontakter. Här kommer några tips gällande vad som är bra att göra under maj.

1. Plantera

Våren och hösten är den bästa tiden för att plantera perenner. Nu är det fortfarande funktigt i marken och inte så varmt, så växterna har goda möjligheter att etablera sig. 

2. Gräsmattan

Är det hål i gräsmattan efter vintern, så är det bra att laga dem nu. Dressa gräsmattan med ny jord och så nytt gräs på eventuella kala fläckar. 

3. Överblommade lökar

Runt lökar är det bra att plantera perenner som kommer upp så att deras blad döljer de vissnande lökarna. Det är nämligen bra att låta bladen sitta kvar och vissna ner  för då går näringen tillbaka ner i löken. Strö även ut benmjöl runt överblommade lökväxter, det hjälper dem att samla kraft till nästa års blomning. 

Trädgårdsdesign - Tulpaner

4. Växtstöd

Passa på att sätta upp växtstöd kring högväxande växter innan de kommit upp för långt. Speciellt pioner med sina stora tunga blommor kan behöva lite stöd.

5. Rensa ogräs

Fortsätt att rensa bort ogräs. Om du ständigt är där och tar bort de nya skotten på rotogräs så tröttas de ut och försvinner. Fröogräs är det bra att plocka innan de går i frö och sprider sig ytterligare. 

6. Avhärda växter

De växter man sått inomhus mår bra av att börja avhärdas. Börja att ställa ut dem i skuggan under varma dagar då temperaturen är runt 10 grader eller mer. Flytta dem successivt till mer sol. De behöver sakta vänja sig vid vind och sol. Men se upp, ha alltid koll på nattemperaturen, kommer det en frostnatt kan de ta stor skada och i värsta fall dö.

7. Beskär rosor

Om du inte redan gjort det är det hög tid att beskära rosor. Det ska göras ungefär när björkens blad är stora som musöron. 

8. Så på friland

Äntligen är det dags att så på friland. Gödsla och rensa ogräs i grönsakslandet före sådd. Denna vår är väldigt kall, men morötter, sallad och rädisor är tåliga och klarar lite lägre temperaturer. Ärtor, squash och bönor vill ha minst 10–15 grader i jorden för att gro och växa.

9. Näring åt krukväxter

Under våren och försommaren är tillväxten hos krukväxterna som störst och därför behöver de gödslas regelbundet. Ge dem gärna en svag dos näring vid varje vattningstillfälle.

10. Näring i trädgården

När växtligheten satt fart är den mottaglig för näring. Maj är därför en väldigt bra månad för gödsling av trädgården. De flesta växter i trädgården behöver gödning, såväl häckar som prydnadsbuskar och mindre träd. 

Till sist vill jag bara påminna om att njuta av trädgården nu när den är som vackrast!