Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Maj

Siiri
4 maj 2021
Pärlhyacint

Nu drar trädgårdssäsongen verkligen igång på allvar. Det är fullt upp både med jobb och med den egna trädgården, så otroligt roligt! Lusten att vara ute är stor och många träd och buskar blommar vackert under maj. Nu går det att göra listan på saker man kan göra i trädgården enorm, men jag samlar här de saker som jag tycker är bra att klara av nu. 

1. Stärka vårblommande lökar inför nästa säsong
Lökarna mår bra av lite gödsel i form av benmjöl som gör att de kan samla energi till nästa års blomning. Ser blommorna tråkiga ut efter blomning kan man klippa bort dem, men det är bra att låta bladen få vissna ner för då går näringen från bladen tillbaka ner i löken och förstärker den inför nästa vår. Vid val av plats för plantering av lökar är det bra att tänka på att omgivande perenner gärna får dölja de vissnande bladen hos vårlökarna.

2. Gödsla
Mylla ner kogödsel eller kompost ytligt i rabatter och under buskar och träd. Växterna behöver näring nu för att bjuda på fina bladverk eller blomsterprakt under sommaren. 


3. Reparera gräsmattan
När gräset börjar växa är det bra att gödsla den för första gången. Vid gödsling är det fördelaktigt om marken är fuktig för att gödningen ska bli tillgänglig för gräset. Gödslingen bidrar till att hålla ogräs och mossa borta. Det är bättre att gödsla lite och ofta. Gräset bör gödslas 3-4 gånger om året. När gräset börjar bli ca 5 cm är det dags att ta fram gräsklipparen och klippa. I början av säsongen är det bra att inte klippa ner gräsmattan för hårt, den behöver återhämta sig efter vintern. 

Gräsmatta


4. Rensa i rabatterna
Har du ännu inte hunnit rensa bort döda växtdelar i rabatterna efter vintern så är det hög tid att göra det nu, men var försiktig så du inte skadar det nya som är på väg upp. Finfördela gärna renset i rabatten och låt det ligga kvar för att ge näring till växterna. 
Det är även bra att rensa bort ogräs i rabatterna nu under tidig vår medans ogräset är litet. 

5. Rosor
Man brukar säga att det är dags att beskära rosor när björken har musöron. Hos mig i Huddinge (Stockholm) har björkarna det nu. Klipp bort vissna blommor och döda grenar från rosorna. Olika sorters rosor mår bra av olika hård beskärning. 


6. Plantera nytt
Nu börjar det fyllas på med växter i plantshopparna :-). Tänk dig för innan du köper på dig allt som ser fint ut, det kan lätt bli väldigt rörigt. Det kan vara bra att åka till plantskolan och bli inspirerad och sedan åka hem och planera, eller ta hjälp med planeringen. Välj hellre färre sorter, men flera av samma sort. Viktigt att tänka på vilken jordmån, fuktighet och hur soligt det är på platsen man planerar att plantera. 

Linblomma


7. Så
Nu går det att så grönsaker och sommarblommor av alla de slag. Kanske prova någon ny sort som du inte provat innan eller kanske du inte odlat något förr. Då är det dags att prova, det är en riktigt härlig känsla att skörda sina egna grönsaker. Dessutom smakar de så mycket mer.


8. Dela perenner
Dela de perenner som växt sig för stora. Nu på våren är det dags att dela de perenner som blommar på hösten och de som blommar på våren delas med fördel på hösten. 

Glöm inte den härliga fikan ute i trädgården i den värmande vårsolen.