Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Mars

Siiri
3 mars 2021

Ljuset är tillbaka! Så härligt att dagarna blir längre och längre och att vakna av att solen skiner i ansiktet. Det är så mysigt att få njuta av de första vårblommorna både ute och inne, att ta en fika ute i vårsolen och känna hur solen värmer. Som jag längtar efter detta varje år. Inte nog med det, nu börjar det även bli dags för en del trädgårdspysslande. Här har tjälen gått ur marken också, men fortfarande är det minusgrader på nätterna och det kommer det nog fortsätta vara ett tag till. 

Narcissus Primula

1. Gör vårfint vid entrén
Tänk så härligt att mötas av vårblommor som välkomnar vid entrén. Plantera några av dina vårblommandev favoriter i en kruka, borsta undan löv och annat så att det blir riktigt fint. När du är klar med det, njut av en första vårfika ute i solen. 

Räcker tiden inte till, eller har du helt enkelt inte lust att skapa krukarrangemang själv, men vill ha dem färdiga när du kommer hem. Kontakta mig så hjälper jag gärna till med det. 

De vårlökar du har haft i kruka kan du gräva ner när de slutat blomma och förhoppningsvis kunna njuta av dem under många vårar framöver. 

Pelargon

2. Väck pelargonerna
Pelargoner och andra växter som övervintrat svalt har nu fått sin vintervila. Plantera gärna om dem i ny jord, fördelaktigt med inblandning av minileca för bättre dränering. Placera sedan växterna så ljust som möjligt och gärna med extra belysning. När de etablerat sig i den nya jorden och börjar skjuta skott är det dags att beskära. Var inte rädd att ta bort för mycket. Regelbunden beskärning ger tätare och mer välformade plantor. Tänk bara på att inte beskära för nära sommaren eftersom det då tar längre tid innan de börjar blomma. Passa på att ta tillvara det du skär bort genom att sätta nya sticklingar.

3. Var inte för snabb med vårstädandet
Var försiktig med att röja undan fjolårsriset från rabatterna, det skyddar mot eventuella köldknäppar och från den starka vårsolen. När du ser att perennerna är på väg upp kan du klippa det vissna från förra året, men var försiktig så du inte skadar det nya som är på väg.

4. Vårvintern kan skada vissa växter
Växter som rosor och klätterväxter kan under dagar då det är varmt och soligt börja vakna till liv och sträcka sig mot ljuset. Kommer det sen en väldigt kall period kan växterna frysa tillbaka. Växter som blommar på årsskotten kan ta skada av detta. Ett exempel är hortensia som kan få skador som gör att årets blomning helt uteblir, men de flesta växter klarar detta och kommer tillbaka. Man kan minska risken för att växterna börja växa för tidigt genom att skugga dem som står i ett soligt läge med exempelvis säckväv eller fiberduk.

Gräsmatta

5. Ta hand om gräsmattan
Var försiktig med gräsmattan på våren, men du kan gärna ge den lite kalk. När marken börjar torka upp och det inte längre sviktar när man går på gräsmattan av all fukt, då är det dags att räfsa bort förra årets löv, men var försiktig så du inte skadar rötterna. Räfsa inte upp mossan på våren, gödsla istället gräsmattan ordentligt om mossan tagit över. Vill man ha en riktigt fin gräsmatta så är gödsling i princip ett måste. Låt gräsklippet ligga kvar på gräsmattan, det ger jordförbättring åt gräsmattan och tillför näring.

6. Beskärning 
Nu på vårvintern är det många buskar och träd som mår bra av att beskäras. Det föryngrar trädet eller busken och ger den ny växtkraft och ökad blomning. Jag kommer här inte ta upp alla växter som mår bra av att beskäras nu. Det bästa är att köpa en bok om beskärning för att fördjupa sig i ämnet, men jag går igenom lite kort.

Unga äppelträd mår bra av att beskäras nu, det främjar tillväxten. Det resulterar även i att det kommer in mer ljus i kronan vilket gör att frukten blir godare och friskare. Gamla träd som framförallt har ett stort prydnadsvärde behöver inte beskäras så hårt. Beskär man trädet för hårt kan det leda till väldigt mycket vattenskott.

Päronträd mår också bra av att beskäras nu, men mer sparsamt än äppelträd. Kärnfrukter som körsbär, plommon och persika ska INTE beskäras på vårvintern, utan beskärs på sensommaren eller hösten.

Prydnadsbuskar, bärbuskar och häckar mår även de i vissa fall bra av att föryngringsbeskäras. Detta görs med fördel under vårvintern innan saven har börjat stiga. Glesar man ut dessa växter så får de kraft och utrymme åt nya skott. Några växter som mår bra av detta är röd- och svartvinbärbuske, deutzia, kornell, fläder, snöbär, schersmin och paradisbuske.

Vissa växter som rosenspirea, ölandstok, berberis, snöbär och vresrosor kan med några års mellanrum må bra av en total nedskärning för att inte se risiga ut.

7. Så 
Äntligen dags för många fröer att komma ner i jorden! Men läs noga på fröpåsen vad som gäller för just det fröet. Risken att så för tidigt är att du får väldigt gängliga plantor som lätt går av. Än är det inte för sent att förkultivera tomat, paprika, chilipeppar, purjolök, sparris och kronärtskocka. Fyll små krukor med såjord, sprid fröerna och täck dem med ca 1 cm jord. Plantorna mår bäst av att växa till sig i ett miniväxthus där det är lättare att hålla jämt fuktighet. Det är viktigt att de små plantorna får tillräckligt med ljus annars blir de klena och rangliga. Eftersom dagsljuset inte riktigt räcker till ännu får man ta lite hjälp av växtbelysning. 

Dahlia

8. Förodla dahliaknölar
För att få en tidig blomning är det bra att förodla sina dahliaknölar. Börja gärna i mars-april. Vill du ha dem i kruka, plantera i den kruka de ska växa i på en gång. Ska du förodla för att plantera ut, välj en kruka på ca 20 liter med hål i botten.Fyll krukan med planteringsjord blandad med torv. Lägg ner knölen med den sidan uppåt som har flest "ögon". Fyll på med några centimeter jord, ställ sedan krukan ljust och svalt. Optimal temperatur är runt 15 grader.
Vattna försiktigt tills du ser att skotten börjat växa, sköt sedan om den som en vanlig krukväxt. Viktigt att gradvis vänja den vid sol, vind och temperatur före utplantering som sker efter sista nattfrosten.

Det viktigaste av alla NJUT av våren, särskilt i dessa tider kan vi behöva lite ljus.