Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - November

Siiri
8 november 2020

I år är det ovanligt varmt ute för att vara november, iaf i Stockholmsområdet, så det går bra att pyssla med en hel del ute fortfarande :-). Men november är trots allt en månad då det är lite lugnare i trädgården. Det är perfekt att planera för vad som ska göras nästa säsong så att man när våren kommer är redo för att sätta spaden i marken. Några saker som dock kan vara bra att göra under november är följande:

1. Övervintra känsliga växter
Har du medelhavsväxter, hortensior eller andra känsliga växter i kruka så är det hög tid att ställa dem frostfritt, även om det här endast varit frost två nätter än så länge. De ska gärna stå svalt, men inte under noll grader. 

2. Låt löven vara kvar
Det är bra att låta löven ligga kvar så att mikrolivet kan ta till vara på dem och därmed ge näring till gräsmatta och rabatter. Ligger det för mycket löv på gräsmattan kan det dock kväva gräset, så låt inte allt ligga kvar på gräsmattan, men det är toppen att lägga det i rabatterna som skydd för perenner, bärbuskar och prydnadsbuskar. Lägg gärna granris eller kvistar på löven så de ligger kvar. 

3. Mata småfåglarna
Om du inte redan börjat mata småfåglarna så är det bra att börja med det nu. Fåglarna är verkligen dina vänner i trädgården då de bla äter bladlöss. 

4. Planera för höst och vinterfint i trädgården
Upptäcker du nu under hösten att du inte har några växter som ger värden under hösten och vintern så är det bra att nu planera in vart du skulle ha ett behov av dessa växter inför nästa säsong. Prydnadsgräs är riktigt fina att belysa under den mörka delen av året. Många fröställningar är som en restaurang åt småfåglarna under vintern, bla. bolltistel, isop, solhatt och solrosor. Kanske ska ku planera att plantera några vintergröna växter? Vill du ha hjälp med tips till din trädgård får du gärna höra av dig.

5. Ta in svattenslangar
Ta in vattenslangar och placera dem frostfritt under vintern. Glöm inte att även ta in slangkopplingar då de lätt fryser sönder annars.

6. Rengör verktygen
Det är bra att vårda trädgårdsverktygen nu så de är redo för våren. Rengör dem och putsa gärna bort ytrost med stålull, sedan är det bra att olja in skär och metallytor med olja, det går utmärkt med matolja. 

7. Krukarrangemang
Fräscha upp krukorna med frosttåliga växter. Det är så härligt att komma hem till en välkomnande entré även under vintern. 

8. Rensa ogräs
Nu när marken är fuktig är det lätt att få upp rötterna ur marken och det är så härligt att detta är gjort till våren då det finns massor att göra i trädgården. 

9. Täck känsliga växter
Det är bra att täcka marken runt känsliga växter med löv och ris eller grenflis. Det skyddar de känsliga växterna mot fukt och kyla. 

10. Plantera vårlökar
Har du ännu inte hunnit få ner dina vårlökar så är det i Stockholmsområdet ännu inte för sent tack vare den milda hösten. Men det är verkligen hög tid att få ner dem i marken nu. Det går även bra att plantera dem i krukor som man kan njuta av till våren.

Ha en fortsatt bra helg och njut av trädgården!