Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Oktober

Siiri
6 oktober 2020
Trädgårdsdesign - Vildvin

Igår njöt jag verkligen av den härliga hösten. Här i Stockholmsområdet var det riktigt varmt och soligt. Det är så härligt med de fina färgerna i naturen och trädgården. Det är verkligen härligt att vara ute och fixa den här tiden på året. Här kommer några tips på vad som kan vara bra att göra i trädgården under oktober. 

2. Låt perenner stå kvar
Låt perennerna vissna ner i rabatten och låt fröställningarna stå kvar över vintern. Fröställningarna är dekorativa och de vissna delarna på perennerna skyddar växterna under vintern. Rensa bort först till våren.

1. Ta hand om gräsmattan
Gräsmattan mår under den här tiden på året som bäst om den klipps till en höjd på ca 5 cm. Den klarar vintern bättre då och det minskar tillväxten av mossa. Kör över löven med gräsklipparen och låt klippresterna ligga kvar. De gynnar mikrolivet och maskarna drar ner det i jorden vilket i sin tur ger näring till gräset. 

 

3. Ogräs
Rensa gärna bort ogräs en sista gång för säsongen, det resulterar i mindre jobb i vår. :-)

4. Plantera barrotat
Under sena hösten och våren är utbudet av barrotade häckplantor och rosbuskar som störst. Växterna är då i vila och är lätta att transportera och hantera, de är dessutom något billigare. 

5. Ta in dahliaknölarna
Efter den första frostnatten behöver dahliaknölarna tas in. Skaka av jorden försiktigt och klipp sedan ner plantan till 10-20 cm ovanför knölen. Lägg knölarna i en låda med torv eller spån. Placera lådan frostfritt, svalt och mörkt, tex i ett garage. De dahlior jag har i kruka har jag flyttat in med hela krukan för vinterförvaring.

6. Ta in känsliga växter i kruka
Innan frosten kommer vill känsliga växter, så som medelhavsväxter och pelargoner komma in. De vill under vintern förvaras svalt(frostfritt) och ljust.

7. Plocka bort ruttna frukter
Ruttna frukter som sitter kvar i fruktträden kan hålla sjukdomar kvar i trädet till våren. Plocka bort de ruttna frukterna. Fallfrukt kan du med fördel trampa ner i marken så att mikrolivet kan ta hand om det. 

8. Plantera vårlökar
Vårlökarna bör redan vara planterade, men än är det inte för sent i stora delar av landet. Tulpaner är något tåligare än andra lökar, så plantering av tulpaner är det inte för sent för. Nu går det att få tag på lökar till bra priser. 

9. Plantera vitlök
Under hösten går det att plantera vitlök som sedan blir färdig för skörd runt juli nästa år. Köp sättvitlök i handel och klyfta den. Plantera sedan varje klyfta på ca 5 cm djup. 

10. Ordna belysning i trädgården
Under den mörka delen av året är det härligt om det finns belysning i trädgården så att man kan njuta av trädgården inifrån även under vinter. Om ni vill ha hjälp med planering av belysning får ni gärna kontakta mig.

11. Ta hand om småfåglarna
Efter sommaren brukar de komma fram och fråga efter mat. Det är bra att få småfåglarna att trivas i trädgården då de hjälper till att hålla skadeinsekter borta eftersom det är föda åt småfåglarna. Har du planer på att sätta upp fågelholk i trädgården till våren kan det vara bra att göra det redan nu så att fåglarna kan ta skydd under kalla vinterdagar.

Sist men inte minst, njut av den underbara hösten! :-)