Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Oktober

Siiri
4 oktober 2021
Japansk lönn

Nu är hösten här, jag njuter av alla fantastiska höstfärger som visar sig nu. Att vara ute och fixa i den friska höstluften är verkligen härligt. Här kommer några tips på vad som kan vara bra att göra i trädgården under oktober. 

1. Kärlek till gräsmattan
Gräsmattan mår under den här tiden på året som bäst om den klipps till en höjd på ca 5 cm, dvs. inte för kort. Den klarar vintern bättre då och det minskar tillväxten av mossa. Kör över löven med gräsklipparen och låt klippresterna ligga kvar. De gynnar mikrolivet och maskarna drar ner det i jorden vilket i sin tur ger näring till gräset. 

2. Plantera vårlökar
Än är det inte för sent att plantera vårblommande lökar i stora delar av landet. Tulpaner är något tåligare än andra lökar och kan därmed planteras långt in på hösten. Snart går det även att få tag på lökar till bra priser. 

3. Låt perenner stå kvar
Låt perennerna vissna ner i rabatten och låt fröställningarna stå kvar över vintern. Fröställningarna är dekorativa och de vissna delarna på perennerna skyddar växterna under vintern. Rensa bort först till våren. 

4. Ogräs
Rensa gärna bort ogräs en sista gång för säsongen, det resulterar i mindre jobb i vår. :-)

5. Ta in dahliaknölarna
Efter den första frostnatten behöver dahliaknölarna tas in. Skaka av jorden försiktigt och klipp sedan ner plantan till 10-20 cm ovanför knölen. Lägg knölarna i en låda med torv eller spån. Placera lådan frostfritt, svalt och mörkt, tex i ett garage. De dahlior jag har i kruka har jag flyttat in med hela krukan för vinterförvaring.

6. Plantera barrotat
Under sena hösten och våren är utbudet av barrotade häckplantor och rosbuskar som störst. Växterna är då i vila och är lätta att transportera och hantera, de är dessutom något billigare. 

7. Skydda rosor
Det kan vara bra att fösa upp jord eller täckbark över basen på nyplanterade rosor. Det hjälper dem att klara vintern bättre.

8. Ta in känsliga växter i kruka
Innan frosten kommer vill känsliga växter, så som medelhavsväxter och pelargoner komma in. De vill under vintern förvaras svalt(frostfritt) och ljust.

9. Nyplanterat vintergrönt
Nyplanterade vintergröna växter behöver skyddas från den starka vårsolen när det fortfarande är tjäle i marken. Jag brukar föreslå att man redan under hösten täcker dessa växter så att man inte glömmer bort det under februari när den starka vårsolen kommer. 

Klottuja

10. Plocka bort ruttna frukter
Ruttna frukter som sitter kvar i fruktträden kan hålla sjukdomar kvar i trädet till våren. Plocka bort de ruttna frukterna. Fallfrukt kan du med fördel trampa ner i marken så att mikrolivet kan ta hand om det. 

11. Ordna belysning i trädgården
Under den mörka delen av året är det härligt om det finns belysning i trädgården så att man kan njuta av trädgården inifrån även under vinter. Om ni vill ha hjälp med planering av belysning får ni gärna kontakta mig.

12. Plantera vitlök
Under hösten går det att plantera vitlök som sedan blir färdig för skörd runt juli nästa år. Köp sättvitlök i handel och klyfta den. Plantera sedan varje klyfta på ca 5 cm djup. 

13. Ta hand om småfåglarna
Efter sommaren brukar de komma fram och fråga efter mat. Det är bra att få småfåglarna att trivas i trädgården då de hjälper till att hålla skadeinsekter borta eftersom det är föda åt småfåglarna. Har du planer på att sätta upp fågelholk i trädgården till våren kan det vara bra att göra det redan nu så att fåglarna kan ta skydd under kalla vinterdagar.

Glöm inte att njuta av den fantastiska hösten och dess färger :-).