Trädgårdsdesign - färgkomposition

Siiri
1 november 2019

Det är så roligt att laborera med färger och det är också en stor utmaning! Färg är en av de viktiga faktorerna när man skapar kompositioner. Upplevelsen av färg går inte att sätta ett mått på då den är helt personlig. Hur upplever man som betraktare växternas olika egenskaper i kombination med varandra?

Färgen på blommor varierar ofta i olika stadier av blomningen. Färgerna påverkas av omgivningen, blommans storlek, växtens storlek samt avståndet till betraktaren.

För att skapa en harmonisk färgkomposition är det bra att använda sig av färger som ligger intill varandra i färgcirkeln. Men även färger som ligger mittemot varandra i färgcirkeln kan skapa harmoni om de har samma intensitet och mättnadsgrad oavsett placering i färgcirkeln. Som ett exempel milda pastellfärger.

Kontraster med färger kan skapas på flera sätt, exempelvis genom att använda färger som ligger på motsatt sida varandra i färgcirkeln. För att använda sig av det behöver man ha en del kunskap och inte blanda så mycket, för det skapar lätt ett rörigt intryck. Ett annat sätt att skapa kontraster är att kombinera ljusa och mörka färger. Mörka färger har förmågan att öka lyskraften hos ljusare färger och får dem att upplevas ljusare än vad de skulle göra mot en ljus bakgrund. Kalla respektive varma färger ger upplevelsen av kyla respektive värme. Vill man förhöja färgupplevelsen är det bra att använda sig av en färg som huvudfärg och lägga till andra färger som accenter till den.

 

 

 

 

Färger som är starka kontraster till varandra, men där det är ca 70% gult vilket gör att det upplevs harmoniskt.

 

En kombination av färg och form förstärker upplevelsen, formen på växterna är otroligt viktig då det är mer beständigt än färg. Formerna finns kvar även efter blomningen och efter att löven fallit. Man får inte glömma att fina färgkompositioner kan skapas med annat material, ex. stenar, skulpturer mm. Det är också viktigt att tänka på att färger på hus/byggnader även de påverkar växtkompositionen.

Det här var bara ett litet axplock om tankar gällande färg vid skapandet av planteringar som jag ville dela med mig av. Hoppas ni lärt er något nytt eller att jag väckt några tankar hos er!