Trädgårdsdesign - tips för en lättskött trädgård

Siiri
31 mars 2020

Många av mina kunder efterfrågar en trädgård som är grönskande, blommande och vacker och som kräver minimalt med skötsel. Detta kan tyckas låta motsägelsefullt, men det behöver det absolut inte vara om man planerar den utifrån detta. 

Sen får man inte heller glömma att olika personer tycker att olika göromål i trädgården är olika betungande. Vissa tycker det är balsam åt själen att rensa ogräs medan vissa älskar att formklippa. 

Oavsett vilket så kommer här några av mina tips för att skapa en lättskött trädgård.

1. Kanter mellan olika material

Sätt materialavskiljare mellan olika material, som exempelvis stålkanter mellan gräs och rabatt. Avsiljarna minskar risken för att gräset växer in i rabatten. 

 

2. Försvåra för ogräset

Plantera växterna tätt i rabatten, självklart inte för tätt, utan följ rekommenderade cc-avstånd så att det inte blir så mycket bar jord mellan växterna. Detta kommer resultera i att ogräset får svårt att ta plats sedan. Det bidrar även till att hålla jorden jämnare fuktig.

 

 3. Robotgräsklippare

Gräsmattan är den som egentligen tar mest tid i trädgården, men trots detta är det många som tycker att det känns enkelt. Robotgräsklipparen har inte bara fördelen att man slipper klippa gräset utan den klipper även ofta och låter klippet ligga kvar på gräset vilket blir till gödning för gräset.

 

4. Utnyttja regnet

Plantera inte för nära husväggen så att växterna hamnar i regnskugga utan lämna ett avstånd så att regnvattnet kommer åt växterna.

 

5. Marktäckande växter

Ersätt stora gräsytor med marktäckande växter, de kräver inget underhåll alls och håller ogräset borta. Exempelvis olika nävor, murgröna, myskmadra och sockblomma. 

Marktäckare under häck

6. Stora krukor

Vill du plantera i krukor rekommenderar jag att hellre plantera i stora än små. I de små krukorna ryms det mindre jord vilket resulterar i att de torkar ut snabbare och man måste vattna mer för att hålla liv i växterna. 

 

7. Rätt växt på rätt plats 

Plantera växter på rätt plats, med det menar jag i den jord de trivs, med det ljus de mår bra av, i den zon de klarar av mm. Har du inte kunskap om detta så är mitt tips att ta hjälp. Kontakta mig gärna. Hellre att betala för hjälp än att köpa dyra växter och så dör de för att de inte fått rätt förutsättningar. 

 

8. Friväxande häck

Välj en friväxande häck istället för en formklippt, så slipper du klippa så ofta. 

 

9. Plantera buskar som inte behöver underhållsklippas

Välj buskar till trädgården som inte behöver underhållsbeskäras. Exempel på det är magnolia, japansk lönn, bambu m.fl.

 

Bambu

10. Satsa på ogräsrensning på våren

Satsa på att rensa ogräs i rabatterna på våren, många ogräs blommar tidigt på säsongen och då slipper man att de frösår sig. 

 

11. Lyssna på naturen

Några enkla knep som är lätta att komma ihåg. När tussilagon har slagit ut så har tjälen gått ur marken och det går att plantera buskar och träd. När vitsippan blommar har det hunnit torka upp tillräckligt mycket ute för att man ska kunna sätta igång och rensa och luckra i rabatterna. Innan dess är det för blött och det är lätt att man river upp för mycket. 

 

12. Plantera rätt

Sist men kanske det viktigaste av allt plantera och etablera rätt. Se till att gräva upp ordentligt när du planterar och luckra även upp den omgivande jorden så rötterna lätt kan leta sig dit. 

Vattna ordentligt och låt det torka upp mellan vattningarna. Vattna aldrig bara lite, blir det bara fuktigt i det övre lagret så kommer rötterna att leta sig uppåt och bli väldigt känsliga för uttorkning. Hjälp rötterna att söka sig nedåt istället så blir växterna snabbare självförsörjande. 

 

Njut av vårsolen nu! :-)