Trädgårdsdesign - trädgårdsbelysning

Siiri
21 augusti 2023
Belysningsdesign

Vem drömmer inte om en trädgård som är vacker och ger värden även när mörkret faller? Det är mycket att fundera kring när man ska ljussätta sin trädgård. 

Vill ni ha hjälp att skapa en magisk plats att njuta av hela året så hjälper jag er väldigt gärna! 

Några saker jag brukar tänka på när jag planerar belysning är till en början belysning kring de stråk där man främst rör sig, som vägen till entrén och parkeringen till exempel. På dessa platser vill man ha en funktionell belysning som även ger en trygg känsla när man kommer hem sent på kvällen. Denna belysning kan man vilja ha tänd lite längre på kvällen och därför tycker jag att det är viktigt att tänka på att denna belysning stör djurlivet så lite som möjligt. 

Belysning tuvrör

Det som jag personligen tycker är roligast att jobba med är mysbelysningen som skapar en magisk känsla och som förlänger vardagsrummet. Här tycker jag att man ska tänka på vart man njuter av belysningen som mest, vad ser man inifrån och vilka platser sitter man vid under mörka kvällar ute i trädgården? 
Sådant som jag tycker väldigt mycket om att belysa är flerstammiga träd, berg, prydnadsgräs och pergolor. Den här typen av belysning som man främst har för att skapa en mysfaktor tycker jag absolut att man ska ha tänd kortare tid för att inte störa djur och natur. De nattaktiva djuren mår inte bra av utebelysning som är tänd hela nätterna. Jag brukar ha min tänd någon timme efter att mörkret faller. 

 

Belysning ek

Den belysning jag främst jobbar med är lågvoltssystem med led-armaturer (12-volt). Dessa system kräver ingen fackman för installation utan det kan man installera helt själv och det är också väldigt flexibelt och lätt att bygga ut och ändra på om man skulle vilja det. 

Tveka inte att höra av er om ni vill ha hjälp med belysning! 

Belysning corten