Trädgårdsliv - Att göra i trädgården - December

Siiri
14 december 2021
Tuvrör frost

Början av denna vinter har här i stockholmsområdet varit riktigt kall. Förra året kommer jag ihåg att jag rensade ogräs i början av december...det var inte ens möjligt detta år. December är en månad då trädgården ligger i vila och det är få saker som behöver göras. Men självklart finns det massor av härligt pyssel att ägna sig åt. Här kommer en lista på några saker som kan vara bra att göra.

1 . Planera trädgården
Vintern är den bästa tiden för att planera sin trädgård, eller ta hjälp av någon att planera den ;-). Under våren när dagarna blir längre som det blir varmare kommer många på att de vill planera sin trädgård vilket resulterar i att man inte kan komma igång med sina planer förrän tidigast under sommaren och sommaren är inte den bästa tiden för att plantera eftersom det ofta är väldigt varmt och torrt.
Planerar man trädgården under vintern så är man redo för att sätta spaden i marken på våren. Vill man dessutom ha hjälp av någon med både planering och genomförande så är det bra att vara ute i god tid. 

Illustrationsplan

2 . Övervintrande växter
Om du har växter som du övervintrar i källare, växthus eller förråd är det bra att se till dessa växter ungefär en gång i veckan och kolla så att temperaturen är rätt. Vattna vid behov, men det är viktigt att de inte står blött under den kalla delen av året.
Övervintrande växter behöver ingen gödning under den här delen av året. 

3 . Skydd mot gnagare och rådjur
Gnagare och rådjur kan ställa till det i trädgården under vintern. Se till att ha gnagskydd på unga träd. Trampa också till snön närmast stammen så de inte kan komma åt trädet under snötäcket.
Rådjur är enligt mig väldigt fina i naturen, men jag vill inte att de ska äta upp växterna í min trädgård. För att förhindra rådjuren att komma just till dig finns det en del olika metoder, man får prova sig fram. Enligt mig är det bästa sättet att bli av med dem att ha höga staket eller nät. Det finns nät som knappt syns som man kan använda sig av. 

4 . Tung snö
Om det faller mycket blöt och tung snö på en gång blir det väldigt tungt för unga grenar på träd och buskar. För att skydda dem bör man efter ett snöfall gå ut och skaka av dem.

5 . Snön värmer
Att snön lägger ett täcke över trädgården är bara bra! Den isolerar växterna från den värsta kylan. Ett snötäcke skyddar tjälen från att gå ner långt i marken.
Finns ingen snö kan det vara bra att skydda unga växter som ännu inte rotat sig ordentligt genom att täcka marken med täckbark eller granris.

6 . Julblommor
Julblommor/-växter både ute och inne skapar en riktigt härlig stämning under den här mörka delen av året. Levande blommor förstärker stämningen och julmyset. Julrosor är en av mina favoriter att plantera i krukor vid entrén. Dessutom kan man plantera ut dem i rabatten till våren när de har gjort sitt i krukorna. 

 

Julros

7 . Mata fåglarna
Småfåglarna kan ha svårt att få i sig den mängden fett de behöver under vintern. Desto kallare det blir, ju mer fett behöver de. Mata dem gärna och glöm inte att de är de bästa hjälpredorna för att hålla skadedjur så som insekter borta. 

Ha en fortsatt riktigt härlig december!