Trädgårdsliv - Att göra i trädgården - November

Siiri
2 november 2021
Månport

Här i Stockholmsområdet har det än så länge varit en ganska mild höst. November är en månad då det är lite lugnare med sysslor i trädgården och just nu känns det för min del ganska skönt, men det dröjer inte många veckor innan jag börjar längta efter att få pyssla i trädgården igen. Under hösten och vintern är det perfekt att planera för vad som ska göras nästa säsong så att man när våren kommer är redo för att sätta spaden i marken. Några saker som dock kan vara bra att göra under november är följande:

1. Låt löven vara kvar
Det är bra att låta löven ligga kvar så att mikrolivet kan ta till vara på dem och därmed ge näring till gräsmatta och rabatter förutsatt att det inte är mycket eklöv som hos oss. Det tar långt tid för eklöv att brytas ned. Ligger det för mycket löv på gräsmattan kan det dock kväva gräset, så låt inte allt ligga kvar på gräsmattan, men det är toppen att lägga det i rabatterna som skydd för perenner, bärbuskar och prydnadsbuskar. Lägg gärna granris eller kvistar på löven så de ligger kvar. 

2. Ta in vattenslangar
Det kan vara bra att ta in vattenslangar och placera dem frostfritt under vintern. Glöm inte att även ta in slangkopplingar då de lätt fryser sönder annars.

3. Övervintra känsliga växter
Har du medelhavsväxter, hortensior eller andra känsliga växter i kruka så är det hög tid att ställa dem frostfritt. De ska gärna stå svalt, men inte under noll grader. 

4. Plantera vårlökar
Har du ännu inte hunnit få ner dina vårlökar så är det i Stockholmsområdet ännu inte för sent tack vare den milda hösten. Men det är verkligen hög tid att få ner dem i marken nu. Det går även bra att plantera dem i krukor som man kan njuta av till våren.

Tulpan

5. Mata småfåglarna
Nu är det äntligen dags att börja mata småfåglarna igen. Glöm inte att fåglarna verkligen är dina vänner i trädgården då de bla äter bladlöss. 

6. Rengör verktygen
Gör trädgårdsverktygen redo för våren redan nu så är det roligare att plocka fram dem i vår. Rengör dem och putsa gärna bort ytrost med stålull, sedan är det bra att olja in skär och metallytor med olja, det går utmärkt med matolja. 

7. Planera trädgården

Den mörka delen av året är en fantastisk tid för att planera sin trädgård och därmed vara redo att sätta spaden i marken till våren. Växter som ger värden även under höst och vinter tycker jag är en viktig del i en trädgård. Upptäcker du nu att du inte har några växter som ger värden under den mörka delen av året så är hösten och vintern en bra att planera in vart du skulle ha ett behov av dessa växter inför nästa säsong. Prydnadsgräs är riktigt fina att belysa under den mörka delen av året. Många fröställningar är som en restaurang åt småfåglarna under vintern, bla. bolltistel, isop, solhatt och solrosor. Kanske ska ku planera att plantera några vintergröna växter? Vill du ha hjälp med tips till din trädgård får du gärna höra av dig.

Tuvrör

8. Krukarrangemang
Fräscha upp krukorna med frosttåliga växter. Det är så härligt att komma hem till en välkomnande entré även under vintern. 

9. Täck känsliga växter
Det är bra att täcka marken runt känsliga växter med löv och ris eller grenflis. Det skyddar de känsliga växterna mot fukt och kyla. 

10. Rensa ogräs
Sist men inte minst, rensa bort ogräset. Nu när marken är fuktig är det lätt att få upp rötterna ur marken och det är så härligt att detta är gjort till våren då det finns massor av annat att göra i trädgården. 

Njut av den härliga hösten!