Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården - Juli

Siiri
5 juli 2020

I juli kan vi vara i stort behov av avkoppling och kanske inte är ett dugg sugna på att pyssla i trädgården, eller så är vi överlyckliga över att ha möjlighet att lägga massa tid åt trädgårdspysslande. Jag hör definitivt till den sista kategorin, pysslandet i trädgården ger mig avkoppling och energi. Oavsett vilken av dessa kategorier du känner att du tillhör så kommer här en lista med goda råd gällande vad som kan göras i trädgården, men alla bestämmer själva hur mycket tid man vill lägga i trädgården. 

1. Ytterligare blomning

Vill du ha ytterligare en blomning?! Vissa perenner som t ex stäppsalvia, stenkyndel och näva kan klippas ner efter den första blomningen för att komma med en ny blomning på sensommaren. Tillför gärna lite näring och ny jord i samband med nedklippningen.

 

Trädgårdsdesign - Stäppsalvia Caradonna

2. Plocka bort frön 

Om du avlägsnar blomställningar på perenner som sprider sig bra som t ex jättedaggkåpa och stenkyndel slipper du att de sprider sig ohämmat. (Detta gäller naturligtvis även på fröogräs som du inte hunnit rensa bort innan de sätter frö)

3. Beskär träd

JAS-perioden (juli-september) är en bra tid för beskärning av de flesta träd (inte alla). Under den här perioden läker såren bra och träden svarar med färre vattenskott än om beskärningen görs på vårvintern eller senhösten. Juli - september sprids inte heller fruktträdskräftan lika lätt.

4. Gödsla med gräsklipp

Lägg färskt gräsklipp i rabatter och kökslandet. Gräsklippet håller fukten kvar längre och den goda näringen kommer ner i jorden.

5. Tjuva tomatplantorna

Tomater av högväxande modell behöver tjuvas ungefär en gång i veckan. I slutet av månaden eller i början av augusti är en bra tid att toppa tomatplantor som växer på friland. Tomater i växthus toppas när de når taket.

6. Tillför näring

Grödor och sommarblommor (speciellt de som odlas i krukor) behöver kontinuerlig tillförsel av näring. Bäst är det att gödsla lite och ofta, jag brukar gödsla med nässelvatten och urin.

Efter den sista skörden av jordgubbar ges de med fördel en försiktig gödselgiva för att gynna nytillväxt och blombildning till nästa år.

7. Skörda kryddor

Skörda kryddor, repa av bladen och lägg dem antingen i frysen eller lägg dem på en torr och skuggig plats för att torka och sedan lägga i burkar. Så härligt att kunna använda sig av sina egenodlade kryddor hela vintern.

8. Gallra fruktträd

Om frukten sitter tätt i fruktträden och inte ramlar av självmant så är det bra att gallra. Gallringen resulterar i större och godare frukter. En tumregel vid gallringen är en näve mellan äpplen och två fingrar mellan plommon.

9. Vattna

Just för tillfället inte så aktuellt, iaf inte i Stockholmstrakten. :-)

Men under torrare perioder är det bra att vattna i trädgårdsland och nyanlagda planteringar. Vattna mycket och låt det torka upp lätt mellan vattningarna. Då stimuleras växternas rötter att söka sig nedåt vilket resulterar i att växterna blir tåligare mot torka. Att vattna ofta och lite bidrar istället till att växternas rötter söker sig till jordytan. Om bevattningen sedan uteblir torkar de snabbt och dör. Låt marken bli rikligt mättad med vatten. Det innebär minst 30 mm. 

Trädgårdsdesign - vattning

Njut av denna härliga sommarmånad!