Trädgårdsdesign - Vårblommor

Siiri
18 september 2019

Kanske känns det fel att tänka på vårblommor just nu när våren är så långt borta och man njuter för fullt av den härliga hösten, men hösten är tiden då man planterar lökar för kommande vår. För visst är det ju helt underbart när de första blommorna tittar upp på våren!

Nu finns det fullt av lökar att handla i trädgårdsbutiker, planera för rabatter fulla av vårblommor redan nu, du kommer inte ångra det i vår. Varje år kommer det även en hel del nyheter!

Några tips för plantering:

Olika blomningstid
Tänk på att olika lökar har olika blomningstid, med variation gällande blomningstid kan du få en rabatt som blommar från mars-juni. Tänker du även på de olika höjderna på blomstjälkarna kan du skapa en livfull rabatt.

Planteringstid
Den bästa planteringstiden är nu, men det går att plantera ända fram till frosten. Plantera lökarna ganska omgående när du fått dem, de kan bli dåliga av att ligga länge. Anledningen till att man ska plantera nu på hösten är för att lökarna behöver en sammanhängande kylperiod för att kunna blomma.

Plantering
Plantera lökarna ca 3 gånger djupare än vad löken är hög. Lägg gärna benmjöl i gropen innan du planterar löken. Näringsämnet från benmjölet ligger kvar länge i jorden.

Grupperna lökarna
Det blir en vacker masseffekt om man grupperar lökarna istället för att plantera dem en och en.

Plantera i kruka
Plantera gärna lökar i kruka också, de brukar man kunna få att komma igång tidigt på våren om man ställer dem mot en södervägg. Så härligt med riktigt tidiga vårblommor.