Vinterförvara Dahliaknölar

Siiri
1 november 2020

Nu har det hos mig (Stockholm) varit två frostnätter denna höst och dahliorna behöver tas in. Det är ingen fara att bladen fryser för knölens överlevnad. Om dahliorna fortfarande blommar för fullt kan man också förvara de man har i kruka frostfritt under de nätter då det är frost. Jag missade att ställa in mina under den första frostnatten, så bladen frös ner.

I helgen har mina dahliaknölar fått komma på vinterförvaring. De dahlior jag har har jag i kruka, men det går självklart bra att ha dem i rabatterna också. Tänkte här kort beskriva hur jag gör med mina knölar inför vintern.

Dahliorna var ingen vacker syn efter första frosten :-(.

Om jorden inte redan är relativt torr, låter jag den torka lite. Sedan tar jag bort gamla växtdelar och jord (klipper av dem ca 5 - 10 cm ovan jorden). De knölar som jag tycker har blivit för stora delar jag.

Sedan lägger jag dem i en stor hink och märker de olika knölarna. För mig är det iaf omöjligt att komma ihåg vilken knöl som är vilken :-). 

Sedan häller jag på täckbark eller sågspån kring knölarna (i år blev det barkmull då allt annat var slut här hemma). Sedan förvarar jag knölarna mörkt och svalt (ca 5 grader) i vår bod. Under vintern tittar jag till dem då ch då och om det ser väldigt torrt ut så duschar jag på lite vatten. Skull något har börjat mögla så tar jag bort de delarna. 

Njut av era dahlior, det är värt lite ompysslande, för de blommar så fint och fantastiskt länge nästa sommar och höst igen.