Vinterförvaring av dahliaknölar

Siiri
9 november 2022
Dahlia ljusrosa

I Stockholmsområdet är det en ovanligt mild höst, men hos mig har temperaturen under någon natt legat runt nollan så jag bestämde mig för att det var dags att plocka in dahliorna. För knölens överlevnad är det ingen fara alls att bladen fryser ner om man skulle missa att ta in dem innan frosten kommer, men de överlever inte ute över vintern. 

Tänkte att jag kort beskriver hur jag tar hand om mina knölar under vintern. 

Jag har enbart dahlior i kruka, så jag börjar med att ställa in krukorna i boden (där det under vintern är kring 5 grader) och låta jorden kring knölarna torka lite. När jorden torkat något klipper jag ner dem till ca 5-10 cm ovan jorden, sedan tar jag bort gamla växtdelar och jord.

Vissa år delar jag knölarna redan under hösten då jag vet att det under våren är väldigt mycket att göra. Det går mao bra att dela knölarna både på hösten eller våren om de blivit för stora, vilket jag upplever att de alltid blir. :-)

Sedan lägger jag dem i en stor hink eller back och häller på täckbark eller sågspån kring knölarna. Och till sist kanske det viktigaste av allt att inte glömma att märka de olika knölarna.

Under vintern tittar jag till dem då och då och om det ser väldigt torrt ut så duschar jag på lite vatten. Skulle något har börjat mögla så tar jag bort de delarna. 

Njut av era dahlior, det är värt lite ompysslande för det finns ingen annan blomma som blommar så tacksamt och fantastiskt länge nästa sommar och höst igen.

Dahlia vit