Vinterns trädgårdstips

Siiri
21 december 2023

Jag vill rikta ett stort tack för det här året till mina underbara kunder! Utan er skulle jag inte kunna leva min dröm, så otroligt tacksam att jag har er. Självklart vill jag även tacka mina fantastiska samarbetspartners och kollegor. 

Jag vill skicka med er lite tips gällande vad man kan göra i trädgården under vintern:

Planera
Till att börja med vill jag skicka med att vintern är den bästa tiden att planera sin trädgård för kommande säsong. Då är man redo att sätta spaden i backen till våren. Vill ni ha hjälp med planeringen hjälper jag er mer än gärna, bara hör av er. 

Skydda vintergröna växter
Skydda vintergröna växter från den starka vårsolen. Framförallt vintergrönt som ännu inte hunnit etablera sig ordentligt på platsen (minst de två första åren). Täck dem med skuggväv eller juteväv och gör det gärna redan under januari så det inte faller i glömska. Använder ni juteväv kan det vara bra att se till så att det inte ligger allt för mycket tung snö på väven som blir tung för växterna. 

Planera belysning
Under den mörka tiden är det lätt att se vart det saknas belysning. Vem vill inte kunna njuta av trädgården även när det är mörkt? Belysning i trädgården skapar ytterligare ett rum utanför fönstret. Självklart ska man ta hänsyn till naturen och inte ha belysningen tänd dygnet runt. Jag hjälper er gärna att planera belysning till er trädgård. 

Belysning prydnadsgräs

Mata småfåglarna
Fåglarna har svårt att hitta föda under vintern. Matar du dem kommer de tacka dig för hjälpen genom att under sommaren stanna kvar hos dig och äta skadedjur som annars angriper växterna :-).  

Skaka av snö från träd och buskar
Tung snö kan lätt knäcka grenar. 

Trampa till snön kring träden
Detta för att förhindra att gnagare kan bygga gångar under snön och ta sig fram och gnaga av barken.

Sist men inte minst, glöm inte att bygga en snögubbe :-)! 


Jag önskar er en riktigt god jul och ett fantastiskt nytt år som jag själv verkligen ser fram emot!