Odling i trädgården - Vintersådd

Siiri
27 januari 2020

I naturen faller mogna fröer till marken på hösten för att sedan gro när vårvärmen kommer och jordtemperaturen är den rätta. Detta kan man själv ta till vara på genom att vinterså.


Fördelar med vintersådd:

Tidigare skörd:
I plastlåda gror fröerna tidigare än vad de skulle göra på friland eftersom lådan blir som ett litet växthus och därmed är det varmare.

Slipper avhärdning: 
Plantorna vänjer sig vid solens strålar och med temperaturväxlingar på ett helt annat sätt än plantor som drivs upp inomhus. Man slipper bära in och ut och att täcka mm. Det ger starka fina plantor som redan från början är vana vid utomhusklimatet.


Så här gör jag :-):

Sådden gör jag i plastlådor som är genomskinliga med lock. Jag borrar några hål i botten och i locket. Därefter fyller jag ungefär halva lådan med jord. Därefter sprider jag ut fröna, vattnar och lägger på ett tunt lager jord ovanpå fröna.

Lådorna får stå kvar inne under ett dygn för att sedan ställas ut. Ute ska de stå i ett skuggigt läge för att inte torkas ut och får inte staplas ovanpå varandra. Här låter jag lådorna stå tills våren kommer. Är det snö ute kan det vara bra att skotta lite snö över lådorna, detta hjälper till att hålla fukten samtidigt som det skyddar sådderna från eventuell extrem kyla. Vilket i år känns väldigt avlägset :-).

 

Ungefär när snödropparna kommer upp ska lådorna ställas i solen. När plantorna börjar komma upp lite är det dags att börja vattna och lufta lådorna. Skola om plantorna när de kommit upp så mycket att det går att hantera dem.

Lycka till med era vintersådder!