Kompostera

siiri
14 december 2020
Kompostera

Det är en härlig känsla att samla sitt skräp från trädgården och köket och se det bli riktigt fin och näringsrik jord. Det finns flera anledningar till varför det är bra att kompostera, några av dessa är; 

Du får oslagbar näring till trädgården
Att kompostera sluter kretsloppet i trädgården, du får näring i form av mull som växterna i trädgården kan återbruka. Bättre material för gödning och jordförbättring är svårt att få. Mår jorden bra mår dina växter bra och frodas. För att jorden ska må bra behöver den årligen tillförsel av näring och organiskt material. 

Du minskar sopbergen
Har du möjlighet att kompostera så tycker jag absolut du ska göra det för att minska sopbergen och transporter. Det är inte tillåtet att slänga trädgårdsavfall i skogen. Det kan förändra markens flora och invasiva växter kan få fäste. 

Du minskar transportbehovet
Du behöver inte köra med avfallet till sopstationen samtidigt som transporterna från sopstationerna minskar. I vissa områden kan du öka hämtningsintervallet för dina sopor.

Sist men inte minst, det ökar miljömedvetenheten
Att kompostera ger förståelse och insikt i det ekologiska kretsloppet, bra att ge barnen denna insikt.

Det finns flera olika lösningar från kompostering, bla bokashi, kallkompost och varmkompost. Du får studera vilken av dessa lösningar som är den bästa för just dig.

Lycka till med komposterandet!