Odling - Microblad, microgreens

Siiri
30 december 2019

Unga plantor är fulla av vitaminer och antioxidanter. Inte nog med det, de är riktigt goda också. De har många fördelar. De går att odla året om och man behöver inte ens en trädgård för att göra det. Odlingen av dessa vitaminbomber kommer att öka i våra hem.

Det är inte svårt att lära sig att odla mikroblad och det är roligt att kombinera sin egen mix med olika färger, smaker och former. Barnen älskar också att odla microblad eftersom det är ett så snabbt resultat. Det är endast 1-2 veckor från plantering av frö till skörd, så man kan experimentera fram sina favoriter ganska snabbt. Glöm inte att det även går att ta tillvara på mikroblad från trädgården då man gallrar.

Som odlingskärl kan man använda vanliga krukor, köpa speciella odlingstråg och återanvända salladsförpackningar som ställs på brickor. Låga fyrkantiga former ger mesta odlingsyta. Man fyller kärlet med jord, behövs endast ca 1-2 cm.

Sedan vattnar man jorden så att den är genomvattnad, men det får inte bli stående vatten. Efter det lägger man ner sina frön på jorden. De kan läggas mycket tätare än enligt rekommendationen på påsen eftersom de inte ska växa till full storlek. Innan bladen kommit upp kan man förvara kärlet på en varm (18-22 grader) och mörk plats, men så fort bladen kommer upp vill den ha ljus. Antingen ställer man den vid ett ljust fönster eller så har man växtbelysning.

Vattna efter plantering gärna med sprayflaska ca 1 gång per dag. Jorden får aldrig torka ut helt. När bladen utvecklats tar man bort eventuellt lock och vattnar nu underifrån och inte på bladen. 
De flesta mikroblad kan skördas när andra bladparet kommit upp. Använd dem sedan till din sallad, som topping på maten eller på smörgåsen.
Vilka frön du använder är det egentligen bara fantasin som sätter gränser för, men ärtor och solrosor är några av de fröer som det är lättast att få tag på. Men det går även bra med krasse, basilika, mungbönor, bovete, broccoli, dill, grönkål, koriander, morot, rödbeta, rädisa, m.fl.

Lycka till med ditt odlande!