Trädgårdsdesign - Att göra i trädgården- Juli

Siiri
7 juli 2021
Tuvrör juli

Nu är det en så fantastisk tid på året! Jag älskar de långa dagarna och att man kan vara ute och njuta av allt fint i trädgården in på sena kvällen. De varma kvällarna som varit hos oss under den senaste tiden är så mysiga! Under denna del av året finns det självklart massor av trevliga trädgårdsysslor man kan ägna sig åt. Viktigast av allt, NJUT! Glöm inte att trädgården ska vara ett roligt nöje, inget blir roligt av måsten. Vill du ligga och läsa en bok istället för att klippa gräset, gör det. Gräset kommer att klara sig. Inget slår heller smaken av den första hemmaodlade gurkansom gärna njuts direkt i trädgården utan att ens hinna in i köket :-).

Här kommer några tips på vad som kan vara bra att göra om lusten faller på:

1. Jaga sniglar
 
Detta år har det hos mig varit betydligt fler sniglar än vad det brukar. Plocka bort så många du kan för att undvika att de förökar sig. Man vill inte ha fler glupska sniglar som äter upp växterna. 

2. Klipp bort vissna blommor
För att få ett andra flor på vissa perenner kan man klippa bort de vissna blommorna. Klipp där du ser att en sidogren är på gång. De perenner som ofta blommar om om man klipper ner dem är, kantnepeta, stäppsalvia, blåklockor, vissa nävor, lavendel m.fl. Det är bara att prova sig fram. 
Sommarblommor är det bara att knippsa av blommorna på när de vissnat. Det ger en fortsatt blomning. 

Stäppsalvia

3. Gallra frukten
Nu har de flesta fruktträd fått sina kart, så det är bra att gallra. Om det är många kart som trängs på samma klase blir skörden inte bra. Ta bort några så de som blir kvar får sol och utrymme att mogna och bli stora.

4. Klipp bort överblommat på rosorna
Klipp bort de överblommade rosorna, men enbart på remonterande rosor, annars riskerar man att klippa bort eventuella framtida nypon. 

5. Rensa ogräs
Just nu är det mycket ogräs som fröar av sig. Rensa bort ogräset eller klipp bort blommorna innan de sätter frö. 

6. Vattna
Hos oss har det varit väldigt torrt, viktigt att vattna. Framförallt mörka krukor torkar ut väldigt snabbt. Vattna gärna på kvällen eller tidigt på morgonen så allt vatten inte dunstar bort.

7. Beskär fruktträd
Nu kan man beskära alla buskar och träd som ska beskäras under JAS-perioden (juli-sept). Man kan ta lite på fruktträden nu och så tar man resten på vårvintern, detta gäller bara äpple och päron. Körsbär och plommon beskärs med fördel efter skörden.

8. Njut av skörden från trädgårdslandet

Jag önskar er en fortsatt riktigt härlig sommar!