Planteringstider

Siiri
23 augusti 2019

Den bästa planteringstiden är nu! Med lite tur så kan man hitta en hel del växter på rea, vilket jag själv gjort i dag och tidigare i veckan, så snart ska det ut och planteras.
Det är flera anledningar till att det är bättre att plantera på hösten än på våren, jorden är naturligt varm och fuktig, så växterna har lättare att etablera sig, man behöver inte springa och vattna hela tiden.
Växterna kanske ser lite tråkiga ut, men det är egentligen bara positivt. Växten går i vila under vintern, men rötterna de är aktiva långt in på hösten och därmed kan växten lägga all kraft på att utveckla rotsystemet istället för blad, tillväxt, frukt, blommor mm.

 

Några växter är det dock bra att vänta med att plantera till våren, detta är t.ex. växter som är precis på gränsen för att klara växtzonen, de kan behöva hela sommaren på sig för att kunna klara vintern.
Det är också bra att vänta med att plantera vintergröna växter till våren. Anledningen till detta är för att de dricker/avdunstar vatten via bladen hela vintern och därför inte klarar av en sen plantering. Har de inte hunnit rota sig kan de torka ut eftersom de inte klarar av att kompensera avdunstningen med vatten från jorden.

Ha en fortsatt bra fredag och en riktigt bra helg!